Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Реален поглед върху "зелените" технологии

<< < (5/35) > >>

juliang:
Пикси, в горенето също има много регулации. Това че никой не ти прави проблем като си палиш печката не означава че няма регулации. На практика всико над 1 мегават топлина мощност е под надзор.
И сам знаеш коло селяндури си изхвърлят сгурията в кофите или на полето. Сега си представи че се разреши домашен ядрен реактор до 100 киловата без никаква бюрокрация. За колко месеца градовете ще станат необитаеми?

juliang:
Отдавна подозирам че Гугъл-а ме следи усърдно. Но не му се сърдя - в немалко от случаите ми помага. Днес ми предложи това видео:

https://www.youtube.com/v/IZEaYjo4ZJU

Обаичам когато нещата са визуализирани. Надявам се и на вас да ви помага да разбирате.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: juliang в Май 25, 2023, 08:47:09 pm ---Обаичам когато нещата са визуализирани. Надявам се и на вас да ви помага да разбирате.

--- Край на цитат ---
juliang, мислех че по-сериозно гледате на върпросите.

В деиствителност визуализацията помага много за разбиране на мащабността но това е само когато се покзват и условностите при които тази визуализация е направена. Катого го гледам момчето то абсолютно си няма никаква престава принципно от ядрената енергия най-малкото понеже си мисли че само урана е ядрено гориво  ;D. Оставям на срана че тази визуализация е абсолютно нищо ново за хората които могат добре да боравят математическите символи.

При положение че видеото е направено за LA (Лос Анжелес) съм напълно съгласен че града може да мине на фото-соларна енергия. Ще им бъде скъпичко, но за този град, на тази геогравска ширина и климатични условия това е напълно възможно. Вярвайте ми  :), най-малкото понеже съм живял година и половина там и си спомням как играх волейбол на Коледа по тениска и шорти в двора на университета  ;D
Още повече LA  няма тежка индустрия освен "тежките" филми на Холиууд ( Свещетното дърво ) ;D

Сега вие, както и момчето на видеото, си нямате на представа какво означава масирна разпръсната система. Лично аз имам, понеже работата ми е да конструирам и потдържам масивно разпръснати (компютърни) системи. Територията на Франция може да ви се вижда малка ( или шапката на Тексас ) но това биха били невероятно огромни инжинерни системи с милиарди компоненти които всеки ден се износват и се чупят и трябва да се потдържат (изобщо не споменавам материалите които са необходими за направта на такава чудовища система ). Сега въпроса е защо е необходимо тези системи да са толкова огромни ами поради простата причина че ЕМ радиация от слънцето е разпрърсната, и енергинната наситеност име малка !!! ( изобщо не гороврим за неефективността на фотосоларните панели !!!)

Ето ви малко по-реномиран източник от вашия относно тъи наречените "климатични промени". Най-малкото има бакалавърско образование във физка от CalTech и Ph.D в теоретична физика от MIT (интервюиращия Джордан Питерсън не мисля че има нужда от преставяне):
https://www.youtube.com/watch?v=reaABJ5HpLk
https://www.youtube.com/watch?v=Fy3EiaP4Y3Y

И ето ви друга визуализация. Всичките ядрени централи по света ( около 450 ) имат площ по-малка от територията на София (не на София област!). И примерно със сегашните ядрени технологии, същата тази територия на Франция ще се превърне в територията на Софииска област, за да се задоволят енергиините нужи на цвлия свят. Как го виждате това като сравнение  ;D

Ето ви друго "сравнение". Замисляли ли сте се колко соларни панела са ви необходими да живеете на Марс или на Юпитер  или по-далече от Слъцето ?

Интересно забелязвате ли че при всички подобни либерални и изобщо не разбиращи видеа, никой не говори за геотермалната енргия, интересно защо ли ...

juliang:

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Май 25, 2023, 10:34:08 pm ---Сега въпроса е защо е необходимо тези системи да са толкова огромни ами поради простата причина че ЕМ радиация от слънцето е разпрърсната, и енергинната наситеност име малка !!! ( изобщо не гороврим за неефективността на фотосоларните панели !!!)

--- Край на цитат ---
А правил ли си сметка какви са загубите по пренасянето на 1 000 мегавата само от Козлодуй до София? Не говоря да докараш енергията от Франция до София, а само от Козлодуй?
Някога интересувал ли си се с каква температура излиза топлата вода от ТЕЦ-а и с каква достига до консуматора? Някакви си 10-тина километра макс...
Толкоз за ефективността на централизираните системи...

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Май 25, 2023, 10:34:08 pm ---И ето ви друга визуализация. Всичките ядрени централи по света ( около 450 ) имат площ по-малка от територията на София (не на София област!). И примерно със сегашните ядрени технологии, същата тази територия на Франция ще се превърне в територията на Софииска област, за да се задоволят енергиините нужи на цвлия свят. Как го виждате това като сравнение  ;D

--- Край на цитат ---
Ако не съществуваше проблема със загубите по преноса, то територията на Сахара (която така или иначе за нищо не се ползва) може да покрие енергийните нужди на целия сват около 2 пъти. И като бонус температурата в пустинята щеше да падне с много градуси, което би позволило подпанелите евентуално да поникне някаква трева...

Какво губим ако сложим на покривите на всички блокове и предприятия соларни панели, енергията от които да се консумира на място, в същата сграда без почти никакви загуби? Само се чудим как да охладим помещенията под тия покриви...

Неее... ще направим АЕЦ на стотици километри от консуматорите (щот по-близо е стршаничко ако стане някаква авария), ще строим стотици километри далекопроводи (дет са направо без пари), трансформаторни подстанции и какво ли още не. И накрая кат една от турбините на АЕЦ-а спре за профилактика изведнъж оставаме без 10% от мощностите в държавата и спешно търсим откъде да внасяме...

epwpixieq-1:
Първо нека изчистя една важна грешка която направих и никой не забелза, което само може да означава че или колегите намат и представа от числата и зависимостите или просто никой не го интересува  :(

--- Цитат ---1kg ядрено гориво, тории или уран, има (приблизително) 22МWh енергиен еквивалент.

--- Край на цитат ---
Грешата е че 1kg ядрено гориво, тории или уран има енергииния еквивалент на 22GWh а не на 22MWh ( ищо работа само 3 порядъка )

--- Цитат на: juliang в Май 26, 2023, 08:49:16 am ---А правил ли си сметка какви са загубите по пренасянето на 1 000 мегавата само от Козлодуй до София? Не говоря да докараш енергията от Франция до София, а само от Козлодуй?

--- Край на цитат ---
Не само съме праили но и сме ги дискурирали надълго и широко по някоко други теми ( собенно с Радико).

--- Цитат на: juliang в Май 26, 2023, 08:49:16 am ---Някога интересувал ли си се с каква температура излиза топлата вода от ТЕЦ-а и с каква достига до консуматора? Някакви си 10-тина километра макс...
Толкоз за ефективността на централизираните системи...

--- Край на цитат ---
Тук сте прав ( както виждате имам доста разумно виждане в сравнение с вас ), отностно големите централизирани инсталации (по начина по който се правят сега, но това не означава че всеки сравнително не малък град, или околия/община ( municipality ) не може да има малък реактор който да генерира топлина както и да я транформира в електричество.

Отново ви потретвам или почетвъртвам, вие все виждате само утвърдената технология за извличане енргия от ядрения разпад, вижате ли колко едностранно ( или по-скоро закостеняло мислене имате). Незнам дали това идва от работата ви, че трябва да работите с вече комерсиално произведнеи съоръжения,  които вие инсталирате и оптимизирате ( и затова не трябва да мислите за нещо ново да се направи), или просто иамте натурална закостенялост по отношение не разбиранията си най-вече за ядрения разпад и как този процес е имплементиран. 

Това е най-интересното и най-вълнуващото в научните изследвания ( въпреки, за съжаление, мисля че нямате опит в тази насока и затова ви е трудно да разберете този виждания), че стига да има стимул, а при такава енергиина концентрация както при ядрената енргия, това е налице, винаги ще има интерес този енергиен резервоар да се използва колкото се може по-ефективно ( стига да няма административни пречки разбира се ).

--- Цитат на: juliang в Май 26, 2023, 08:49:16 am ---Какво губим ако сложим на покривите на всички блокове и предприятия соларни панели, енергията от които да се консумира на място, в същата сграда без почти никакви загуби? Само се чудим как да охладим помещенията под тия покриви...

--- Край на цитат ---
Ами вместо да питате, направете малко изчисления и ще разберете защо. И не забравйте че не само охлаждането е нужно а и отоплението, а отоплението е консуматор на 75% от всичката използвана енергия по-света. Докато за охлаждане се използва по малко от 2-3% (от цялостната енергия ) и то само в определени (много горещи географски райони.  Сега направете си визуално сравнение за да осъзнаете тези факти  ;D

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия