Пикси, никой не отрича че съществуват алтернативи. Просто... не са икономически целесъобразни към настоящия момент.
juliang, тoчно и затова обсъжаме въпроса с инвестициите и изследвания в определена насока. Тези технологии, на ядрен разпад, трябва да се развиват а не да са виждат като забранени за изследане точно "благодарение" на контролирашите административни функции на бюрократичните държавни и международни институции. Нали Прометей е откраднал огъня от боговете и го е дал на хората, помислете си само вместо огъня да беше откраднал (оптималната) технология на ядрен разпад
И аз като ЕДМ-а си имам един кумир, и ще дам пример с него. Всички виждаме какъв зор е новата ракета на Илън Мъск. Взрив след взрив, авиационната администрация и еколозите са наскачали до небесата.
Няма лошо да си имате кумири, макар че Г-н Мъск не заслужава това, моите кумири всичките са в отвъдния свят поне от 80-100 години.
Мисля че всички трябва да сме изключително благодарни ,че Мъск не е почнал да прави реактори от ново поколение, щото досега Земята щеше да стане необитаема...
Мъск го оставете той изобщо няма рационално инжинерно мислене колкото и да му се иска да представя това, точно и затоа има и ще продължава да има (огромни) проблеми.
Та мислата ми е - с ядрената енергетика шега не бива. Не осъзнаваш колко безопасни са сегашните реактори... Помисли си - стотици реактори работят 24/7/365 вече над 50 години по цялата Земя и сме имали само две сериозни аварии - едната заради глупост на персонала, другат заради природен катаклизъм.
Вероятно след десетилетия някакви алтерантовни реактори ще успеят да покрият изискванията за безопасност. Не само на хартия, ами и след години работа. Ще бъде утъпкана някаква нова пътечка, която да е по-икономична или по-ефективна. Но това не може да стане за година или две. И проблема не е толкова бюрократичен или плод на заговор. Просто никой не иска да рискува. Нито тоя, дет дава априте, ниото тоя дет ще строи и експлоатира оборудването, нито тоя дет ще подпише разрешението за строеж и експлоатация на такова съоръжение.
Но засега това просто няма как да стане.
Не съм казъл че има конспирация на бюрократичната машина. Само човек без разбиране за действителните взаимовръзки може да вижда конспирации. Но за да не говорим напосоки ето ви една иноватина компания Копенхаген Атомикс която вече конструира пототипен реактор, който е проектиран ( при сериино производствво) да се прави забележе на "поточна линия" а не на стоителна площтадка:
https://www.youtube.com/watch?v=27IntvWo4mo Така не говорим за десетилетия напред а в действителност след 4-7 години този нов тип реактори ще бъдат достъпни.
Вие, въпреки че си
мислите че защитавате пазарните принципи всъщност някак си изобщо не виждате така наречената невидима ръка в икономическата система, а тя е точно конкуренцията (принципа на пазара), която може да съществува оптимално само когато бюрократичните регулации се минимизират. След толкова коментари и ваши виждания отделихте ли няколко часа да понаучите какви са
принципите на реакторите на разтопени соли и защо те се явяват най-икономически ефективната (и най-зелената) технология която практически съществува пред човечеството.
Както започнах в началто, Прометей може да е взел огъня от боговете, но Егении Вагнер ( лауреат на нобелова награда по физика ) е този който първи е концептуализирал цялостно
принципите на реакторите на разтопени соли и който е показал пътя на ефективно ( и безопасно ) използване на ядрената енергия на човечеството.