Какво ви е мнението за използване на газоразрядници вместо искрище?
Първият газоразрядник на схемата ми е такъв, но не може да се регулира.
А разковничето е в реглажа и намирането на резонанса.
При първия това не е важно - регулирането.
Там съм го поставил за: от една страна да служи като разделител и да не се товари источника, а от друга да прекъсва при спад на синосуидата и така не разрежда кондензаторите - само се дозареждат.
Дори при тази мощност грее.Така че може би ще се откажа от него и само с дросела ще си поиграя.
Интересното е, че когато реших да се върна към 50 херца, трафа от печката, загубих резонанса и светенето.
Значи схемата работеше - лампата светеше / не напълно / и реших само да сменя захранванията от 30 кхерца - маломощно да мина на 50 херца мощно.
Е да ама не...
За това "Мисля 30-40 Вата захранване не е добре за експерименти. Вероятно само за "огрев" на разрядника ще отидат 10 от тях. Ако захранването кляка ще се променят много неща. Ще е необходим резерв. Аз ще ползвам поне 200-300 Вата импулсно захранване" - ЕДМ
Искам да проверя първо с импулсно, но на различни честоти -порядъка 10 - 50 Кхерца,
защото Админа, от по горе цита, със същата схема и бобина като моята е успял да запали лампата почти до максимум, а аз на една трета от мощността.
Защо?
Ще разберем.
пс.Що се отнася до до масите в мазето имам две -едната е 30 см електрод забит в земята и водопроводна тръба.
Схемата може да бъде нарисувана и така - неправилна бифилар.
мадсат