Здравейте колеги!
Както teofilius вече спомена, Капанадзе-генератора на СЕ е съставен от две части - възбудител и конвертор. Възбудителя на етера е ясен. Всеки Тесла-траф е мощен възбудител, вероятно и качер. След толкова време обсъждане и четене, достигнах до извода, че етера се възбужда по два начина - с мощно магнитно поле (при Тесла-трафа) и чрез искрище (по обясненията на Василатос). Високоволтовата искра увлича етера и го "напъхва" в проводника през искрището, като той проявява характеристиките на газ и се движи по повърхността на проводника (скин ефект). При Капанадзе ги виждаме двата заедно. Дотук е лесно!
Втората част при Капанадзе е загадката, която предстои да разгадаем. Аз имам идея, която ми дойде на ум, синтезирайки всички сходни разработки с Капанадзе-дивайс. Няма сега да изпадам в подробности, само ще кажа най-главното. Конвертора представлява трептящ кръг, като добре познатият ни, но особеното в него и основна част е кондензатора - особен кондензатор!!!. Да си припомним какво казва Джери Василатос - електростатичен резонас, резонанс между кондензатори!. Всъщност точно той конвертира етера в топло електричество. А не трябва ли електростатичното електричество да го "оберем" с кондензатор? Тръбата на Грей какво е всъщност? Конвергатора в Тестатика какво е?....... Бобината служи само за колебателен процес за да може да се снема енергията и на първо място да се постигне резонанс с възбудителя. По подробно, като си изясня някой неща с опити, за което имам два въпроса. Който знае, ще съм му благодарен ако каже:
- Каква е максималната честота, която може да се постигне през искрище (обикновено) по схемата на Тесла?
- Ако свържем еднополярно пулсиращо напрежение с висока честота (да речем 30-50 kHz), предвид това, че напрежението прекъсва още преди искрището, ще може ли да се прекара толкова висока честота от другия край на искрището?