По схемата от патента на Капанадзе блок номер 2 е именно накопител в, който се натрупва енергия, след това се подава на комутатора или разрядника, който захранва високочестотния генератор, блок номер 4. А, какъв е този високочестотен генератор, на който когато се подаде енергия на входа, само с един проводник, на изхода вече се получават генерации. На мен, са ми известни два типа такива генератори, може да има и други, единият е магнетрон, а другия е бобина въведена във вълнов резонанс.
Ако е бобина, за да се натрупа енергия в нея, тя трябва да е отделена в някакъв момент от първата бобина, номер 6, с комутатор или разрядник, която роля мисля, че изпълнява блок номер 5, за да се натрупа енергия в нея. В такъв случай тази бобина се явява като „екстра бобината“ за, която говори Тесла в записките от „Колорадо спрингс“.
Ако е магнетрон и на него му трябва време, за да започне да генерира, докато му загрее катода и започне емисия на електрони. За това Капанадзе казва, че са необходими 1-2 секунди, за да започне работа устройството му. Не мислете, че този магнетрон работи в режима, в който работи в микровълновите печки, не се захранва с импулси с честота 50 херца, няма нужда и от 10 килограмовия траф, а с постоянно напрежение и е необходима много малко енергия, за да започнат генерации, от порядъка на 15 вата включително и с отоплението на катода, правил съм такива експерименти.
По-нататък по схемата следва бобина номер 6 и блок номер 7, който според мен е модулатор на високата честота, която идва от високочестотния генератор, минавайки през бобина 6 и от блок 7 част от енергията се връща в накопителя, или имаме положителна обратна връзка.
Какво представлява накопителя блок 2, може да е прав или обратен преобразувател на напрежение с транзистор и кондензатор, а може да е спирален генератор, а може да са и двете устройства. С преобразувателя на напрежение може да се захранва спиралния генератор и той да повишава напрежението до необходимите стойности, но е задължително да има още един комутатор. По принцип със спирален генератор се постигат доста високи напрежения и той е най-подходящ в случая за захранването на високочестотния генератор блок 4, без значение дали е магнетрон или „екстра бобина“ на Тесла.
Цялата магия става в първата част на схемата, останалите блокове, са за преобразуване на енергията в удобен вид за ползване.
Това, са само предположения от моя страна и, за да се докажат трябва много работа и време.