Браво epwpixieq-1! Каква е честотата?
Оптималната честотата ще е различна за всяка ТС ( Tesla Coil ) установка. Тя зависи от много параметри на системата и общо взето, оптимална честота се достига, когато може да се "тегли" най-голяма искра от върховия капацитет, и макар че това не е целта, така се установява, оптималната (или може да се каже, резонансна) честота при всяка подобна установка . Основни неща за спазване са масата на първичната да е (приблизително) равна на масата на вторичната, както и преди кондензаторите да се сложи променлив индуктор за тюнинг на системата. В този случай предполагам само мога да предполагам, понеже не съм я замервал, ще е между 10 - 50 КЦс.
Нарисуваната схемата би решила всички недоразумения.
Схемата я показвам, макар че хората които имат и малък опит в тази насока им е пределно ясно какво говоря и показвам, най-вече заради вашето желание, за да се изчистят недоразуменията. Свързването на осветителното тяло в първия случай е през зелените линии, а във втория, когато ги пипам с ръце, с черни. И пояснение, първичната има само 1.5 намотки.
И един съвет, щом като има "недоразумения", човек не може да взема крайно становище без да разбере точно какво става, и тогава да прави заключения на база на неговите познания. Надявам се да се съгласите с това логично съждение.
, не виждам светене на нишката когато контакта се осъществява чрез искра.
Тук сте напълно прав, но и аз никъде не съм твърдял такова становище.
epwpixieq-1,
това са твои думи: "Когато вие "запалите" крушка с 10KV напрежение през тялото ви или чрез свързване на две съседни намотки (както е в случая на добавеното видео, което мисля че съм го представял и преди), тогава можете да си позволите да говорите така. В противен случай това което пишете изобщо не отговаря на това което аз демонстрирам." Сравни видеото с думите за да ти стане по ясно, че не си направил нищо.
dmitarp, първо видеото изобщо не е представяно и преди, а е наревано вчера (10.01.2020), точно за да се покаже, както на вас, така и на други че това което говорите не отговаря на реалността.
По отношение на крушката сте прав, запалването и не преминава през моето тяло (и всъщност това е нещо което е свъзразно с импеданса на човешкото тяло при такива честоти). Но сега вие вижте какво казвате (цитата който съм посочил), и помислете как така аз "хващам" тези изводи при които крушката свети, нали според вашето а и на Bat_Vanko виждане аз трябва да бъда "изпържен". Нали разбирате че крушката само може да ограничи "тока" които преминава през мен. Вместо (постоянно) опонирате както вие така и Bat_Vanko, може би е добре да се замислите че има електродинамични ефекти които не са ви преподавани а и в последствие вие не сте се сблъсквали със тях и затова не ги знаете. Не е срамно човек да каже че не знае нещо, това което е срамно е на база на нови факти, които противоречат не неговото виждане, той да продължава да отстоява това което "знае", бе да вземе в предвид новата информация.
И полученото напрежение на този трансформатор, съдейки по силата на светене на крушката, е около 80 - 100 V. Но потенциала на този трансформатор спрямо реалната земя си в няколко хиляди волта, понеже е без заземление.
И тук отново грешите, без заземяване (реално или чрез масивен метален елемент) вторичната на ТС изобщо няма да "работи". И както се вижда от схемета с или без земя, към намотката ( включването на крушката към първичната или вторичната ), тя си свети. А сега с изадайте върпоса, какво е сърпотивлението на тази крушка, и как така "тока" които не е глупав, "решава" да премине през тяло с високо импедансно съпровиление, вместо да си премине през доста по дебел проводник с много по малко такова. И обяснете ако обичате как така съм още между живите. Иначе обяснения и разбирания много. То ако тръгнем да обясняваме то тогва да кажем че имаме 4 уравнения на Хевисдайд-Максуел и те обясняват всичко, какво чудно има в това. Както казах, нещата могат да се обяснят по много начини, но когато има обяснение (или виждане) което не съвпада с реалността, тогава човека даващ това обяснение трябва да си вземе поука и да осмисли разбиранията си поне в тази насока.
Здравейте,
Това става в режим на стояща вълна в заземен четвъртвълнов вибратор, токът в заземлението е максимален, напрежението минимално, в противоположния край тока е минимален, а напрежението максимално.
Тук mi68 е много прав. Не мисля че споделям виждането за "ефира" в пълния му коментара, но това е най-вече понеже нямам достатъчно емпирична информация за такива заключения, а не защото това не е възможно като обяснения за определени явления.