Колеги, през юни месец 2008г. се създаде предприятие „Горивни клетки и водород” (ГКВ). То е съвместно предприятие съгласно член 171 от Договора за ЕО. То е орган на Общността и юридическо лице. Основната цел на предприятието е да осигури координирано използване и ефективно управление на средствата, предвидени за съвместни технологични инициативи за „Горивни клетки и водород”. В момента строят заводите и водопроводите. В нета даже има карти докъде е готово и какво се прави в момента.Гадното е, че водорода не може да се транспортира по водопровод на повече от 80 км. За по голяма сигурност ще ги пръскат около завод на по 50 км. Но всичко това е бавен процес. Вижте в нас откога строят една магистрала. А цяла Европа да се опаше не е малка работа. Всичко е измислено. Но в новата технология водорода не се гори. Казва се пак горивна клетка или водородна клетка. Но там чистия водород премина през паладиева мембрана, свързва се с атмосферния въздух и става на вода с имплозия. Образува се мощно магнитно поле, което зарежда акумулатор и върти ел. двигател. Засега резултатите са: с пълна бутилка при сегашна цена на водорода - 2.85 Евро за бутилка- пробег 1000 мили -1600 км. И автобус развиващ скорост 140 км. Това е. Мерцедес официално са обявили, че от 2015г. цялото им производство минава на водордната технология. Даже им разглеждах и спирачките - елктро магнитни безконтактни, страшна работа. Засега цялото това преоборудване на базов модел кола в момента излиза с по 15-20 000 по скъпо от сегашните базови модели. Работи се в тая насока да се свали цената. Ако си спомняте на времето ДВД записвачка като се появи беше 3 бона, а сега 50 лв. Кола на водород не може да се кара. Навремето имах голфче 1-ка. Докарахме го с един приятел да може да работи на място само от диализера, но нямаше сила да потегли и върви. Бяхме си втълпили, че ще го караме само на водород. Голфчето имаше и газово. Накрая ни светна лампата да опитаме комбинирано. Палиш на газ, с копче се пуска диализера, като почне да се дави, отвътре се опъваше едно жило като на смукач, които затваряше притока на газ в определено положение и колата си вървеше. Лошото беше че бавничко се наемаше и повече от 90 не щеше, или трябваше да се бута жилото за клапата на газта. Дотук добре, колата от 6/100 газ падна на 2.5-3/100. Един акумулатор ми замина, но втори не успя. За 10 000 км. двигателя блокира, като последните 2-3 000 беше в окаяно състояние. Като го отворих - майко мила, клапани , бутала, глава пълна боза и колцата си отиде на моргата. БМВ 7ма серия имат прототип, но там всичко е изчислено за това гориво-блокове, глави, бутала, сегменти. Ако бяхне постигнали по добри резултати сигурно и 5000км. нямаше да изкарам. Така, че не питайте старило а патило. Колите дето са на метан, изкупива главите по моргите и клапаните и сегментите по магазините. Имам приятел с 8 коли таксита и ги дава под наем. Махна им всичките метанови уредби. Сега са на газчица. Мойта дето гореше 10-11 газ, и постоянно ходех по майстори и я човърках. И от един път от преди нова година почна да ми гори 6-7. А зареждах и в Ямбол, и в Русе, и в Търново, и в София. Първия път си казах, тия нещо направиха и ме баламосаха. После в Ямбол за 340 км. 20 литра газ. Викам това не може да бъде, дори уволних момчето на бензиностанцията, т.е. накарах му се яко, че не ми е напълнило бутилката, защото заминавах на дълъг път. И 10-на дена след това гледам новините- то бат Бойко им сложил навсякъде МЕРИ и дори ги вързал с НАП, а ако знете колко пари съм пръснал по майстори, а то къде бил ключа от бараката. Пак ви казвам, че на водород не, че не можете да карате, ама безплатен обяд няма. Дайте да мислим нещо с автотермия и ендотермия да направим, защото в близките 3-4 петилетки пак тия колци секън хенд ще си караме, докато седнем на новите, но пак секънд хенд водородки.