Искам да си инсталирам генератор на ННО газ. Машината ми е Passat B3, 1992год. 2,0 Е, инжекцион, с ламбда сонда при катализатора. Значи - водородния генератор го направих (клетка с 9 пластини - по схема трябва да черпи 13,4 V и 60 А, с електролит NaOH и бълбър - за отнемане на водните пари). Набавил съм и допълнителен алтернатор на 80 А, да видим как ще го монтираме. Сега чакам специалистите тук да се изкажат:
1.Първо - как да изключа ламбда сондата, така, че компютъра да не задейства усилено подаване на гориво. Знае се, че ако ламбда сондата отчете увеличено съдържание на кислород в отработените газове, значи горивната смес е бедна на гориво и компютъра пуска повече, и така вместо икономия на бензин отивам на преразход.
2.Оригиналният ми алтернатор е на 60 А, и не искам да го товаря него с тая "глезотийка", НО, питането е следното: Може ли да се черпят необходите ток (А) и напрежение (V) директно от алтернатор? - и в какви случаи, според оборотите и т.н.? Ако не може, значи ли, че трябва да вържа втори акумулатор - според втория допълнителен алтернатор - на 80 Аh? Трябва ли му и реле регулатор в случая, и какво още?
3.Номера с инжекциона не ми е много ясен - друго беше едно време с карбураторите. Освен това не знам - с моно-инжекцион ли съм, или с пълен инжекцион!!! Става въпрос - как точно се образува горивната смес и къде? Ако е, както предполагам, в някаква камера преди клапаните, мога ли да повлияя с някаква настройка на този инжекцион? - или това го прави само компютъра?
4.Да речем, че всичко дотук е направено и нагласено - ОСТАВА НАСТРОЙКАТА на подаването на искра - Има ли някой идея или опит - на колко градуса преди или след Горна Мъртва Точка да бъде подавана искрата? И това май се прави със аксиално завъртане на Делкото - така ли е?
5.Остава открит въпроса, каква електроника е най-удачна за увеличаване производството на ННО. Схемата на Боб Бойс не мога да я направя, по-скоро виждам реализация с тази на Стен Майер. Има ли други – по-простички? Нещо на принципа на мултивибраторите? Не съм срещал публикувани.
Моля ви, който знае да СЪВЕТВА!
ЖИВИ И ЗДРАВИ ДА СТЕ ЗА ВСЯКАКЪВ АКЪЛ!