Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори
Rotoverter
Иван Димов:
Майсторе, енергия не само може да се създава, но може и да се унищожава. Това става с инерционните сили. Имам цяла тема за жироскопа като спирачка - там енергията се губи. Тя по принцип енергията е човешка фикция (формула). В Природата има само вещество, движение и сблъсъци, т. е. обмен на импулс (енергия). Говорил съм и как чрез "перпендикулярни" сили се увеличава енергията. Примерно вода пада от високо в метална фуния. При свиването имаме обмен на енергия, при който част от частиците губят енергия като я отдават на другите частици. В резултат общата енергия на всички частици (отдаващи и приемащи енергия) нараства. Така имаме създаване на енергия, защото металната фуния способства този обмен на енергия да става без влагане на друга енергия. Здравината на метала поема страничните (перпендикулярни) сили при това взаимодействие. Така ако изсипеш една кофа вода от високо във фуния, ще имаш примерно половин кофа по-бавно движеща се от обикновено вода и половин кофа вода, по-бързо движеща се от обикновено, усилена от фунията. Или общата енергия на твоята кофа вода ще е по-голяма от обикновено ако нямаше фуния. Ето това е един пример как се създава енергия. Да не забравяме и за жироскопа-спирачка - там се унищожава енергия чрез центробежни сили, които също са инерционни.
PyroVeso:
Колега Димов,
Значи аз имам 2 ябълки и ти имаш 2 ябълки, срещаме се, аз ти давам своите две на тебе, и от този момент нататък двамата вече имаме общо 5 ябълки!
Евала!
Ами ако не сме двама, а сме 50 души? Няма да ни трябва ябълкова градина изобщо... :)
Maistora52:
Някои от становищата по-горе са в зависимост от Размерите и/или Естеството на Избраната Координатна система.
Затова и някои са видимо погрешни, други не чак толкова.
Ако премахнем изобщо всякакви Координатни Системи - ще видим, че всички тези становища са ПОГРЕШНИ.
Радико:
--- Цитат ---Ще опитам все пак да ви дам един прост пример, имаме един прост преобразувател, подаваме му енергия и той я преобразува в електрическа. Електрическата енергия я подаваме на консуматор тя минава през консуматора "И СЕ ВРЪЩА ОТНОВО В ПРЕОБРАЗУВАТЕЛЯ", от това следва че дори преобразувателя има потенциал да стане Генератор.
--- Край на цитат ---
Krasias
това е изключително погрешно схващане. Отдавам го на това че на много места електричеството се сравнява с поток вода. Да ама не е така. Малко по вярно и по разбрано би било ако си представиш "генератора" и "консуматора" като две ремъчни шайби а протичащият ток между тях като гумен ремък "дали назъбен дали пистов" няма значение въпреки, че само едното рамо на ремъка пренася енергия ако се скъса другото рамо преносът се преустановява мигновенно, но от консумиращата шайба не се пренася никаква енергия към генериращата по второто рамо. Въпреки, че и този пример не е съвсем точен той е много по точен от другия с водата.
Иван Димов това, че ти не можеш да видиш в какво се преобразува енергията в конкретния случай с жироскопа не значи че тя не се преобразува а се унищожава. Чисто и просто не са ни достатъчни познанията по въпроса, не само моите и твоите а на цялата наука.
krasias:
Здравей Радико, примера със ремъка е интересен, но можем да проверим нещата по конкретно. Например консуматора черпи 5 ампера ток от преобразувателя, мерим тока преди консуматора 5 А, мерим тока след консуматора пак 5А. Това според теб на какво се дължи, някаква грешка ли е, защо се появява силата на Ленц след като казваш че енергията не се връща в преобразувателя. Няма нужда от сравнения всичко това е очевидно, макар и да изглежда малко абсурдно.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия