mi68 с тази материя съм имал малък допир. Физика на елементартните частици е много далече от мен- просто не съм имал повод да задълбоча знанията си. както и да е. Ако мислиш че ще ни доведе до някъде, моля. Продължавай да го чоплиш.
снощи ми хрумна следното нещо.
ако имаме едно колело свързано с ос в центъра си, и го завъртим, то няма да се върти много време, а само толкова аналогично на приложената въху него сила. ако обаче преди да спре да се върти колелото, ние го "потупнем", то ще продължава да се върти, и колкото по-често го потупваме, толко по малък ще е интервалът в който ще варира ъгловата скорост ( която може да се разглежда и като честотата на трептене).
Имам следната теория ( при идеални усливия).
Сега- нека началното количесвто енергия, която внасяме в системата я озанчим с F0. Тя ще е достатъчна да преодоле началните сили на триене на колелото и оста, да преодоле триенето с въздуха, и всички останали "вредни" фактори, и ще заварти колелото с една ъглова скорост w0, в последствие благодарение на въщите "вредни" фактори колелото ще спре да се върти, поради липса на енеригя.
ако обаче го потупваме ние ще внасяме в системата, равни количества енергия F1,F2,F3,...Fn, които ще потвържат ъгловата скорост в малът интервал (w0,wn) определен от началната скорос и средната ъглова скорост на коелото. Всъщност всичките тези потупвания ще са по-малки като количество енергия в сравнение с пъвроначалното количесто F0, и напрактика със всяко едно потупване ние внасяме разликата между F0 и Fa, къде Fa определя количеството енергия изразходвано за преодоляване на "вредните" фактори.
ако тотупванията се повтарят преиодично колелото ще се върти с ПОЧТИ постоянна скорст, или поне в много тесен интервал на (w0,wn).
ако нашето колело го заменим с ЛЦ веригата на клетктата ( намотка-клекта), мисля че е възможно да се използва същата теория.
някъде прочетох за ел.съпротивлението на водата - 2.5*10^+5 ома. Само за справка ел.съпротивлението на живакът е 9.58*10^-7 ома. Моля, нека някой който има достъп до литература да потвърди стойността за водата.
сега както каза и mi68, понеже всичко се свежда до закона на ОМ (не съм напълно убеден), имаме уравнение с ЕДНО ИЗВЕСТНО - ел. съпртотивление на водата.
I= V/R
V=I*R
R= V/I
Мсля че технически да се увеличи Волтажът е по-лесно отколкото да се увеличи Амперажът ( дотри е невъзможно, тероитично- амперажът).
бягам за работа.че ще закъсенея. двечера пак. лек ден на всички.