Колеги!
Първо разпечатайте това:
http://mazeto.net/index.php?topic=989.msg6559;topicseen#msg6559Това е законът на Ом. Той е важен и значително помага за нещата, с които се занимаваме.
Сега по отношение на схемата. Рави използва точно схемата с двата 555 таймера. Използваше я. В темата в oupower е всичко важно, което той е писал. ->
http://mazeto.net/index.php?topic=989.msg6559;topicseen#msg6559Идеята за задвижване на алтернатора и от там в клетката според мен е несполучлива. И това не го повтарям за да ви откажа от този експеримент, а по- скоро за да си изясним всички какво се получава.
Когато вземем алтернаторът, вътре в него има.. 6 фази (?). Премахва се регулаторът на волтажа. Обикновено се използва една от фазите, като се пуска през изправител (така честотата на фазата е 2 пъти- защото иначе е променлив ток). Напрежението зависи от оборотите (!). Нормално е да достигнете стотици волтове с един нерегулиран алтернатор, така че трябва да вниматате.
Сега проблемът- ако е в кола, тогава алтернаторът си седи на място и си бачка защото ви трябва и за другите консуматори.
Въпросът е във ефективността на самия алтернатор, която е далеч под 100%, ако не се лъжа към 60%.
След това ви трябва мощен електромотор, с който да задвижите този алтернатор. Когато вземете въпросната фаза и сте я изправили, вие ще получите честота в зависимост от оброотите на алтернатора.
Цялата идея на това чудо е да се постигне някаква честота.
Тази честота е БЕЗ възможност за промяна на коефициента на запълване и е синусоида (не е правоъгълен импулс). Т.е. нещо много далечно от това, което можем да постигнем с електронна схема.
Сега, аз не се занимавам с електроника, но установих, че запояването на една платка за честотно управляване с регулируем коефициент на запълване е сравнително проста задача. Тя дава много големи преимущества, защото ако решите да използвате акумулатор например, за захранване на клетката, той е в състояние да даде голям ампераж, много повече, отколкото може да ви отдаде алтернаторът.
Друг е въпросът точно каква клетка искате да правите и какъв принцип на работа. Аз съм се занимавал със серийни клетки с електролит, т.е. разлагането на водата се осъществява благодарение на ампеража (тока), а напрежението е на минимума за осъществяването на процеса. Слага се електролит, за да се намали нуждата от по- високо напрежение (намаляме съпротивлението на водата) и от там по- голяма ефективност.
Това, което вие правите е електролиза с напрежение. Склонен съм да вярвам, че има някакъв хляб там, обаче това е свързано с непроверени теории и виждания по отношение движението на електронния ток и взаимодействието му с ефира, има проблеми свързани със самата вода, формата на вълните, и кой знае още какво. Просто е много и.. аз лично поне в момента не мога да помисля свободно за този метод.
Това, на което съм се съсредоточил като цяло е това, коеот очаквам да заработи най- лесно. Вече имам някои представи за работата на тороида на Боб Бойс например.
Също така съм се спрял на магнитния електролизер на Аляска Стар (пак от форума на Оуповер) и съм го направил. Причината да нямам резултати е, че преди празниците не намерих дестилирана вода.
Поздрави.