Автор Тема: Електролизер - експерименти  (Прочетена 234696 пъти)

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 552
Re: Електролизер - експерименти
« Отговор #255 -: Октомври 11, 2024, 12:34:52 pm »
Репликирал съм Боб Бойс! И това мога да покажа, драги Том Соер!

Неактивен h2motor

• Стабилен
  • Публикации: 863
« Отговор #256 -: Октомври 14, 2024, 12:09:45 pm »
 Не съм репликирал никой, това което Боб Бойс е искал да направи, просто съм го направил наистина и обясних оттатък как. Няма да ти се обяснявам като влюбена ученичка. Това което съм показал НЕ Е ФЕЙК.

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #257 -: Октомври 14, 2024, 02:20:55 pm »
Не съм репликирал никой, това което Боб Бойс е искал да направи, просто съм го направил наистина и обясних оттатък как. Няма да ти се обяснявам като влюбена ученичка. Това което съм показал НЕ Е ФЕЙК.

1/ какъв е смисъла мехурите да излизат от две места, при това разделени, след като виждаме само един изходен маркуч?
Няма друг изходен маркуч защото няма поставени мембрани, предвидено е да има, замисъла е да разделя.
 Не е най добрия дизайн, не се интересувам вече от него, не преставлява интерес.
Има два вида ефективност, 1- доколко тока се преобразува в електролиза и каква част от него в топлина, 2- доколко устройството е производително, размерите и теглото му спрямо количеството ток което конвертира във водород. Втората при този дизайн куца, зле е, кутийка не е малка а преобразува малко ток.
 Ти споделяш картинка, но не казваш нищо за консумирания ток за тези два литра газ. Това е електролизер за смесен газ - ННО и дизайна е само за такъв електролизер. Електрическата ефективност е интересна по две причини, може да не те бърка че не е ефективно и 60% да те устройват, но загрява, получаваш газ смесен с водна пара и електролита намалява повече от произведената пара отколкото от произведен газ, дори се отчита че ти прави много газ, но като се затвори и охлади и престои този газ намалява защото парата е кондензирала. Защото има такива неща, демонстрират как излиза пушек - пара. Няма проблем бъблера и с електролит да е пълен, в случая това са по скоро резервоарите за електролит при мен. Мисля че за сериозно очистване на газ трябва друг метод, не чрез бъблери. Стават и много нещата, електролизер, бъблери, резервоари, маркучи и връзки..сериозно нещо.

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #258 -: Октомври 14, 2024, 07:55:24 pm »
По повод идеята на Боб Бойс за електролизер който ефективен. Доколкото съм разбрал неговата идея е в кутия да се поставят електродите в жлебове, които да са плътни, жлеб долу и от двете страни, ако може да са като залепени така че от междината между два електрода към междината на съседните два да не протиква електролит дори по мокър ръб на електрод. Подава се общото захранване на първия и последния да кажем и напрежението се разделя да е равно във всички клетки, това знаем че работи до тук. Запълването с електролит трябва да е до под горния ръб на електродите, защото ако над тях има електролит, електролизера ще стане мокър със съответните утечки на ток и загряване, и неправилно разделено напрежение между клетките, ще работят при по високо, а това означава ниска ефективност, за 100% ефективност напрежението трябва да бъде 1.44 волта и примерно при 3 волта ефективноста е към 45 % мисля, има изследвания правени как зависи ефективността от напрежението приложено към двата електрода в една клетка. Разбира се електролита между електродите трябва да бъде под горния им ръб, защото когато заработят и обема се запълва не само от електролит, а и от отделения газ който се задържа и не е напуснал междуелектродното пространство, винаги има такъв газ. Въпроса е как да се поставя електролита между тези електроди така че да е равно количество във всички клетки, с еднаква проводимост за да не се разбяга тока, различен за всяка една клетка. Не съм го репликирал, защото сметнах че дизайна е много лош практически, макар че една такава вана става за обработване на електроди, колкото да поработят в нея и да се получи разлика в електролитния потенциал между анодите на които се отделя водорода и катодите на които се отделя кислорода, като вторите се покрият с някакъв тънък слой окис за да се монтират в електролизер като моята конструкция. При нея най важното е отделените газове да издухат електролита от каналите между клетката и бъблерите, за да няма утечки по този електролит, иначе той свързва клетките и се получава лудо количество топлина.

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
« Отговор #259 -: Октомври 14, 2024, 08:52:01 pm »
На стр 11 назад пост 160 ще видиш реплика на Б. Бойс точно както си описал! Кутията е работена на CNC. С канали на дъното и стените. Преди 11 години. По горе ще видиш реплика на Joe Cell, и само моя конструкция.

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #260 -: Октомври 14, 2024, 11:06:40 pm »
Първия който направих беше 100% изолиран само че по друг начин и с едно зарядно за мобилен телефон правеше газ, беше ледено студен. Има смисъл в изолираните клетки, тези сандвичи с отвори са за ПЕМ клетки в които има дестилирана вода, а не проводим електролит, при тях може да има колкото искаш канали, но при алкалните не става. Пем нямат ефективност, под 2 волта на клетка няма електролиза, имат си проблем с проводимоста на нафиона, не са ефективни и няма и да станат. Варианта е самостоятелни електролизерни клетки, всяка със собствен електролит, ако искаме ефективна електролиза. Материала трябва да бъде закалено стъкло за тялото и устройството става с много дълъг живот, електролита разлепя всичко. Колкото е по голяма разриката в електрическия потенциал на електродите, при толкова по ниско напрежение ще тръгва електролиза. Водород чрез електролиза ще трябва да се произвежда, има възможност да се ползва ток, който иначе трябва да не се произведе и е 100% загуба. И ДВГ на чист водород ще се правят.

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
« Отговор #261 -: Октомври 15, 2024, 08:43:50 pm »
с едно зарядно за мобилен телефон правеше газ, беше ледено студен
Газ става и с 1.5в батерия. Въпросът е колко газ? И с това ледено студен си в грешка! Високо енергийният е ортоводорода оН! И колкото по студен е газът толкова по ниско енергиен е. При стайна t и налягане съотношението оН към рН е 75 към 25! Това ще рече че при по висока t ще имаме повече високо енергиен водород. Така че студеният електролизер, произвежда ниско енергиен водород, т.е. е по ниско ефективен!
Чети изомери.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4
Ето хората с какви температури правят електролизери:
https://www.hygreenenergy.com/electrolyzers/pem-electrolyzers/?utm_campaignid=14164801845&utm_adgroupid=126323697995&utm_creative=537473751087&utm_network=g&utm_matchtype=p&utm_device=c&utm_term=pem%20electrolyzer&utm_placement=&utm_targetid=kwd-333960366234&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwpbi4BhByEiwAMC8JncTbEG8zF696OI2A33T7ahqOyhQ67cpSqYZ_vdSAgxWHRhoqciLnPBoCIPcQAvD_BwE

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #262 -: Октомври 16, 2024, 06:12:10 pm »
 Ето това е интересно с 1.5 волта батерия да стане електролиза, близко до 100% ефективност. Газът е и според работната площ на електродите също, ще се увеличи и ще е ефективно устройството. Защото в преобразувания се губи много енергия и никой няма за цел да я губи. Също ако искаш да загрява при 60% ефективност имаш 40 % топлина,  например преобразуваш 1000 ватчаса и ще имаш загряване с 400 ватчаса енергия - 400 ватов нагревател в електролита, а той е малко количество и ще трябва да го охлаждаш и такива усложнения. За ортоводорода има друго според мен, той така си се получава, много са му малки атомите на водорода. Те затова я дават ефективността на електролизата 120%, атомарния водород е получен с по малко енергия, но той такъв си се получава при електролиза и търси да образува молекула с въглерод, с кислород. Има идея че прави молекула ако е под налягане. Затова сувалките гърмаха като луди.

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
« Отговор #263 -: Октомври 17, 2024, 07:40:49 pm »
Ето това е интересно с 1.5 волта батерия да стане електролиза, близко до 100% ефективност. Газът е и според работната площ на електродите също, ще се увеличи и ще е ефективно устройството.
Според мен въобще не е интересно! Така не става дори за учебни цели. Учениците ще трябва да се зверят 1 година, докато излезе едно мехурче! Количеството газ е единствено според тока. Виж за площа си прав. Колкото повече площ, толкова по ефективен е електролизера, приусловие че тока е костантен, за два елктролизера  с различна площ на плочите.

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
« Отговор #264 -: Октомври 18, 2024, 07:39:25 am »
Направи си труда и разцъкай сайта на hygreenenergy по горе да видиш кое как правят хората, трите вида електролизери които произвеждат чист водород. Това мислене дето споделяш тук е изостанало, и за капак невярно. Водорода пък и кое да е вещество съществува само в молекула. Вярно, в момента на разбиване на водната молекула, водорода е атом. Но в същият момент се свързва в молекула, и не му е необходимо налягане,така продължава съществуването си, а не като някакви други съединения в самия обем. Забележи че всичките електролизери работят при високи температури, и никак не им пука че произвеждат пара. Чистотата на водорода е четири девятки и повече дори, след допълнително изсушаване. Такава ефективност дето измисляш 120% е невъзможна. Как си представяш произведеният водород  да създаде 20% повече енергия от вложената?

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #265 -: Ноември 05, 2024, 07:15:00 pm »
   Не знам 120% ли е тази ефективност, но при 1.44волта я дават 100%, а електролиза демонстрират при 1.21 волта. Има възможност да се направи изследване с единична клетка, да се провери как се отразява напрежението на ефективноста. На електродче което е плоска пластина може мехурчетата газ да са малко, но виждал ли си електродите за лаболаторни електролизери, има оптимазация на активната - работна повърхност и те са с доста по добри параметри от на тези които ми ги хвалиш. Да работи на 100 градуса ? - Ще прави доста пара, а за да загрява консумира енергия и целта не е да се превърне в топлина.
 Ако продължават в тази посока пак ще имаме една неслучила се революция, той водорода гейм ченджинг не може да бъде, но и няколко процента от енергетиката да вземе това е голямо облекчение. Има хора които имат нужда от това нещо, просто не може да има мрежа навсякъде и затова казват хората са много, натъпкали са се в градовете. Ако има инфраструктура много територии ще се населят. Той е повече такава възможност, нищо няма да отнеме от досега известните ни технологии.
 Не ми разправяй точно на мен че устройства които загряват са по добри от тези които работят студени, те няма как да ги конкурират дори по продължителност на живот, трябва да влагаш повече материали и са по скъпи и недостъпни.