Ами какво ще стане ако се направи електролизера(клетката) по метода на Питър Дейви, с няколко такива камбанки и се пускат импулсите с честота 50 херца , ако се постигне пак резонас на пластините няма да е нужно даже да се слагат никакви помпички .
По принцип за по- лесно отделяне на мехурчетата се ползват множество методи- това, което съм виждал например е т.нар. "аератор" - пускат въздух между плочите. Може да се направи с помпичка за аквариум. Недостатък е отделянето на допълнителен въздух и в общи линии не може да се използва за ефективно замерване на ефективността на клетката.
Друг вариант е специалното покритие, което се образува по плочите и повишава процеса. Това не е точно определено- слоят по плочите се очаква да даде до 2 пъти по- голяма ефективност от тази по Фарадей, а дали е заради отделянето на мехърчтата или електрически спомага е отделен въпрос.
Има също така и дизайн на електролизери с продупчени плочи (кръгови пластини една над друга). Според мен това е неефективно.
Имаше по руските сайтове едно устройство, което цели да раздели бялата мъгла от горната част на клетката. Това обикновено се получава при повишено напрежение (т.е. загуби в кетката), където белият облак стои в горната част. Не съм му отделял много време, но веднъж го загребах в бурканче, разклатих го и наблюдавах белите мехурчета- въртят се във водата и по едно време просто изчезват. Подозирам, че целта на онзи сепаратор е да раздели газта от водата докато все още не е рекомбинирала. Този процес не ми е ясен и не мога да твърдя за точност, но това беше обяснението тогава. В действителност фините бели мехурчета н изглеждаше да се издигат нагоре, а си стояха във водата.
На другите методи няма да се спирам сега, защото не са по темата.
Шеки по принцип е прав, само че най- лесно е да се изправи с грец и да станат 100 херца. Зависи и за какъв резонанс говорим. Някъде четох/дочух, че честотата на електричеството по самите плочи сама по себе си действа стресиращо на мехурчетата и помага точно в този момент на електролизата.
Ще е интересно да се види точно за какво става въпрос при някава звукова история, но тук не мога да изказвам мнение.
По отношение на Питър Дейви- аз лично бих се захванал да си конструирам и да докажа ефективността на кавитационен отоплител, отколкото да се занимавам с Питър Дейви, въпреки голямата ефективност при него...