След като завърших опитите с патента започнах опитите с резонансният отоплител.
Изводите от този от патента са:
1. Работи с добро КПД, но не по - голямо от 100%
2. Работи на принципа, че ползва водата за товар ( едно време имаше такива бойлери ). Това нещо в последствие видях, че е описано и в началото на патента
.
3. Патента е за подобрение на този тим потопяеми нагреватели като се прибавя и заземяване.
4. Въобще не става въпрос за резонанс и КПД > 1.
Сега за резонансният отоплител. Мойто крайно виждане за системата:
Според мен вътре в сферата е основната резонираща " полусфера " ( слагам я в кавички защото формата не е точно сферична ). Сферата е пробита отгоре и отдолу за да може да преминава водата, а самата сфера играе ролята едновременно на резонаторна повърхност за вътрешната "полусфера" и за защитен корпус от електричеството. Заварената пластинка отдолу е предпазител за долният отвор, а горната полусфера за горният отвор. Фазата е вързана за вътрешната резонаторна полусфера, а нулата за сферата.
Сега по - важното според мен - за резонанса и честотите.
Ако внимателно се гледа филмчето или по - скоро слуша
на 18 тата секунда, малко преди потапянето на устройството във водата започва да се чува лек писклив звук. След доста мъки успях да отделя сравнително чист образец на този звук, да го мултиплицирам и по този начин получих "еталон" за сравнение на звуковата честота издавана при работа на устройството. Тъй като не успах да го изчистя достатъчно от паразитни шумове ( репортерката не спря да бърбори ) и да анализирам с компа, на ухо сравнявайки издаваната честота на звука от филмчето с такава от честотен генератор достигнах до извода, че честотата e в диапазона от 1400Hz до 1800 Hz .
В този диапазон има само една октава на 50Hz - 1600 Hz, която според мен е и резонантната честота на резониращата "полусфера".
От домашните потреби взех една лъжичка от неръждавейка - не точно полусфера, с диаметър 40мм. Резонантната и честота е 1906 Hz. Закрепвах я на метална пръчка и на дърво - при закрепване към метала честотата се повиши незначително ( 10 Hz което подсказва, че връзването на жиците няма да промени резонанса кой знае колко ). При дървото нямаше разлика. След това се опитах да я издуя до формата на сфера. Не постигнах кой знае какъв успех, но все пак резонантната честота спадна на 1830 Hz, оказа се че формата определено влияе на резонанса. Неприятното беше, че след обработката, резонанса вече не беше достатъчно чист и амплитудата спадна значително. Е то все едно да пробваш да произведеш музикален инструмент с чук и менгеме
.
Изводи: или е небходима сфера със същия диаметър за продължаване на опитите или със същата форма но по - голям диаметър. Сега ще пробвам да изпиля малко тази предишната за да видя как ще се промени резонанса. Също така мисля, че съм на прав път: Честотата от филма може да е 1600Hz, сфера с размери като изобретението на Дейви наистина ще има резонантна честота около 1600Hz и 1600 Hz е октава на 50 Hz тоест полусферата ще резонира при 50 Hz вибрация. Имам и други доводи, че наистина става въпрос за звуков резонанс, но за тях по - нататък.
Толкова от мен засега. Ако някой може да помогне откъде да се намерят сфери с подходящи рамери ( примерно през 2-3 мм ), някой който може да произведе по поръчка, или как да се обработват и променя резонансната честота ръчно моля да помогне.
Според мен настройката на тази резонантна полусфера е най - важната част от целият нагревател. Резонанса трябва да е точно 1600 Hz след закрепване и връзване на жиците. Опити с електричество са безмислени преди да се постигне резонантна честота на 1600Hz. Ако няма резонанс полусферите ще работят като обикновен да го нарека "съпротивителен" нагревател ( бръснарски ножчета, пластини, планки и т.н ) с max КПД 1 или по - малко.