Извинявай TINI за по резкия тон, но малко ме ядоса. Навремето преди много години исках да завърша електротехникум – специалност Слаботокова Радио и Телевизионна техника. Три месеца частен учител. От сутрин до здрач само задачи, докато другите палуваха и аз скришом им завиждах. Накрая на приемния изпит 6.00 диплома 5.93 и трета резерва в Електроцентрали и Мрежи, а пред мене другите двама бяха с пълно 6.00 дипломи и аз се отказах. Завърших си реална гимназия. Аз може да съм прост относно тоците, да не разбирам от конвекция и от токове на насищане,но наистина мисля, че е крайно време да си поговорим по въпроса, КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АНОДНИЯ ОТОПЛИТЕЛ и отоплението на жилището като цяло. Все още си пазя от студентските години двете лъжички, залети в основата с епоксидна смола, но разстоянието м/у тях е 7-8 мм., което съм го постигнал с много проби за най-бързо загряване на чаша вода за кафето и чая. Маже и да топлят на 1 метър разстояние, но за колко години не се знае. Разгледах как си описал конструкцията на анодния отоплител и жабуняка в който си го поставил. Фаза – шпилка 8 мм./хромникелова ли, или каква/ от край до край и нула корпуса на радиатора /ама какъв чугунен, ламаринен, алуминиев/. Това е както се казва БОЛ ШЕДС – абсолютно пълни дивотии, и как си все още жив не знам. За да е аноден нагревател трябва да е изпълнен само от две неръждавейки /+, -/ и нищо друго. Как навремето свързвахме Бойлера. Нищо, че нагревателя в е набит здраво основата и тя се свързва с корпуса на бойлера – заземява се нагревателя. С времето от температурното разширение влиза вода и се окислява покрай нагревателя и почва да не прави хубав контакт, получава отечка на фазата и те бие лек ток, недай си боже пък да се е пробил нагревателя. Правеше се следния тарикатлък: увиват се и запояват всичките тръби на нагревателя с 3 кв. меден проводник, който се извежда навън и се свързва към /зануляването/ корпуса на казана. По този начин потенциалите на нагревателите и казана се изравняват - спира се електролизата, спира се и галванизацията - изяждането на нагревателя и казана. Колкото и добре да е изолиран нагревателя винаги има малка разлика в потенциалите, появява се електролиза и галванизация –в случая разрушаване. Горния ефект дори и да се пробие нагревателя няма да те прасне силен ток , а се удължава много живота на нагревателя и най вече на казана. Новите бойлери – моят е Испански имат фабрично направена връзка м/у нагревателя, фланеца, казана на бойлера и нулата на захранването. На фланеца имам една пластина занулена с проводник към нулата на захранващия кабел която контактува с казана и съответно с нагревателя, който посредством болт е хванат за фланеца и контактува с него. Това което ние правехме навремето са го краднали от нашия опит, или някой може би да го е патентовал. И въпреки това пак има незначителна разлика в потенциалите. За да се спре до максимум галванизацията и да се защити казана, не само при обикновените, при керамичните-емайлираните, но дори вече и при хромникеловите слагат Анодна защита. Тя също предпазва и до известна степен от корозивното действие на химическите съставки на водата. Затова аз може да не разбирам много, много от тоци, ама чета много и то между редовете, и си записвам това което ме интересува, и е полезно. В продължение ще напиша за защитата от ел. уреди при пробив на фазата. За така наречените елекрически шалтери – или ДЕФЕКТНОТОКОВА ЗАЩИТА. Същата при мене , не че не е изпълнима , ама много трудно може да стане-таблото е в мазата, а аз на 4-тия етаж. Така, че TINI ти си сътворил перфектната машина за убийство. Вече не трябва да му викат електрически стол , а радиатора на TINI. Така, че пий си минералната вода Девин , и не се изказвай неподготвен. Не тласкай хората, където с двете си ръчички са се захванали да си направят нещо полезно в погрешната посока и да се набутват финансово. Пак извинявай и не се обиждай, ама направи нещо което да работи, а не да убива и тогава давай акъли – за консистенцията и химичния състав на водата. Виждам чел си много, ама май не там където трябва.