Превода е суров, не съм си правил труд да го редактирам. Най долу е линка от където е извлечен.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_turbine
Ех, само ако можехме да накараме и интерпретатора на Google да мисли заради нас, даже няма да ни трябва и да си напрягаме мозъка.
Защо си мислите че тази страница не съм я чел, като коментар първо за източника, и след това за съдържанието.
Не знам дали сте запознат, но wikipedia може да се редактира от всеки. На примерно въпросната страница която посочвате, аз също имам принос към нея, даже наскоро си мислех че трябва част от публикациите които правя на страниците на форума да ги публикувам, по-организирано там. Разбира се това не омаловажава само по себе си информацията която е представена, при положение че не е компрометирана, според вас, от моя принос. Това го споменавам понеже такава информация, както всяка информация на нета, трябва да се чете и разбира в контекст на друга информация и придобито по-дълбоко познание.
Добре че все пак сте си направили труда на намерите wiki страницата за турбината, да копирате информацията и да я сложите в интерпретатора на Google. Може би това е работата, според вас която заслужава ТТ, въпреки че Тесла е отделил десетилетие от живота си за работа в тази насока.
Сега за нещо което е видимо дори от текста на самата страница:
Работната течност на експерименталната едностепенна система на Райс е въздухът.
И така, пак опираме до използване на флуид за ТТ, за което Тесла даже и не си е мислил че някой може да прави такава глупост, защото не е ефективно. И понеже, е явно че не владеете достатъчно езика за да четете това което е публикувал Тесла в оригинал , в посочения от мен документ, поне да си бяхте направили усилието да прочетете коментарите които правя тук, понеже съм споменал, поне на 4-5 места, че сгъстеният въздух не е работен флуид за ТТ. Както mind отбеляза, вие може и мед да пуснете през нея, тя пак ще прави обороти, а и струя въздух с пясък да пускате пак ще се върти, но ефективността ще е различна. Надявам се да разбирате това, понеже вече ми омръзва да повтарям неща, които интелигентен читател, най-малкото би ги осмислил, ако не разбрал на първо четене.