Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Ръчна изработка на слънчев панел
slayknot:
Взех си комплект, подобен на този :
http://www.ebay.co.uk/itm/72-A-grade-3x6-solar-cell-kit-for-DIY-solar-panel-/280789260441?pt=UK_Gadgets&hash=item4160581899#ht_3500wt_702
След това гледах няколко клипчета подобно на това:
http://www.youtube.com/watch?v=UML2hFA9dTA
След 4-5 запоени клетки всичко ставаше много бързо и без проблем. Единствения проблем, който имах е че понякога спойката не ставаше и се отлепваше само жицата, но при повторно запояване всичко бе ок.
SkaS:
А да попитам,
като правиш панела от много клетки вързани последователно, диода накрая ли го запояваш на положителната страна ?
slayknot:
да, точно така
SkaS:
Аз също си поръчах набор клетки, "бъс-бар"ленти (все още не са дошли до мен) и сега мисля над цялата конструкция на панела. Пред клетките най-вероятно ще е стъкло, но отзад се чудя още какво да е. Притеснява ме евентуалното загряване на клетките - не трябва да се допускат високи температури, както и появата на конденз в панела по клетките. Дайте идея за реализацията на всичко това ???
coke2k:
Ако клетките са 3х6 инча си режеш две стъкла 4 мм с размер 680х780 мм , решаваш къде ще ти излизат кабелите и си правиш (казваш на джамджията да ти направи)2 отвора примерно 6 мм от които ще ти излизат + и -......нареждаш си вече запоените последователно 36 бр. кристала (обикновено този който праща кристалите слага 4-5 бр допълнително). Купуваш си 4 метра двойно лепяша гумена лента с дебелина 1 или 2 мм каквато намериш лепиш я по периферията на едното стъкло (предполага се, че си сложил вече и кристалите ) оставяш си съвсем малко до ръба на стъклото т.е. когато сложиш и второто стъкло отгоре и двете стъкла залепнат на двойнолепящата лента трябва да имаш възможност да налееш и малко силикон между двете стъкла (не се притеснявай не загряват толкова много ) - готов си.... намираш си схема за контролер и си го правиш, ако не можеш си поръчваш или молиш някой който може да ти направи - излиза 30 лева контролера - ТОВА Е...
Давай смело ще помагаме
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия