Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Ръчна изработка на слънчев панел

<< < (6/14) > >>

SkaS:
Благодаря много за съвета-мисля, че нещата не са толкова проблемни и ще мога да се справя със задачката. Стъкла имам много, за да си позволя да потроша няколко.Само дето май са 3, а не 4 мм. - трябва да проверя. Относно контролера ще ползвам един на Steca - и искам при едни и същи условия да сравня "собствено" направения панел с "купения" - каква ще е разликата ? Очаквам да има разлика, защото панелите ще са различни, като технология - тънкослоен (аморфен) ще е "купения". Ако това, което се каня да сглобя работи прилични и достатъчно стабилно, мисля да си поръчам и още клетки и така постепенно да си направя системата по-масивна. Относно клетките - да 3х6" са - 0,5 V на 2A. Интересно ми е как се държат при различно осветление - ще пиша и ще информирам какво става, като ми дойдат чаркуляците. Давайте още идеи за евентуалната сглобка на панела - тази ми допада, но и аз мислих така да е единия вариант.

Радeв:
Фотоволтаик е и TO3 транзистор с махната капачка. :D Особенн ако му фокусираш светлина с лупа над кристала. Можеби най-готино ще е ако топлотдава към соларен бойлер, т.е. не позволява прекомерно прегряване на кристала. Не съм правил експерименти със силициев прах, но ко успееш да нанесеш такъв в/у изшлайвана повърхност мисля че ще се получи преход метал/силиций като при шотки диодите.
Продават такава силициева боя но е много зле със ефективността.

coke2k:
SkaS - няма разлика правен ли е или е фабричен фотоволтаика - поне аз не намерих. Единственото което може да се направи в случай, че имаш много кристали  е да ги подбереш по ток грубо да се изкажа в смисъл такъв, че ако от 36 кристала  имаш 35 които ти генерират 3 ампера и един който ти генерира 2 ампера поради последователното свързване и целия панел в место да ти генерира 3 ампера ще ти генерира 2 (само заради един кристал)..... Ама това трудно се прави - просто прави каквото си решил и каквото излезе - така или иначе все още слънцето е безплатно -  успех

SkaS:
Напълно съм съгласен с теб. Благодаря - ще пиша какво става, но като получа кристалите. Цената ми харесва и ако резултатите са добри ще си поръчам още един - два комплекта.

SkaS:
Днес дойдоха при мен нещата, които си поръчах за панела. Клетки, металните ленти и флюса за запояването. Всичко беше добре прибрано и доставено без грешка. Сега вече стартирам правенето на панелчето. Искам да питам тези, които са минали по този път вече. Лицевата страна на клетките гледам по клипове, че я залепят за челното стъкло на панела с една течност. По този начин осигуряват плътен контакт със стъклото (доколкото разбирам това не се втечнява и не пожълтява от температурата и времето), течността пропуска светлината добре към клетките и си решават въпроса със закрепянето на кристалите към основата на панела. Ровейки се по нета разбрах, че тази течност  е "етилен-винил ацетат (ЕVА). Обикновенните лакове и авто-лаковете не вършели работа особено по жегите. Та въпроса е: Вие слага ли ли сте подобно нещо ?; Как закрепяте неподвижно кристалите към основата ?; Някаква алтернатива има ли на въпросната течност, защото не я откривам лесно на нашия пазар, а  в Англия е доста пари ?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия