Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори

Мотор-генератор на Hatem Raoul

<< < (4/5) > >>

alextrif:
Магнитите са вече доставени. Ще изработя 3 ротора с по 36 магнита на тях, подходящи за закрепване с видия по средата. Притегателната сила на всеки магнит е 23 кг. Дал съм над 1000 лева за тях, така че връщане назяд няма. Но ми е нужна помощ от знаещи хора по отношение на електрониката.
Какво стана?

wanderer:
Моето мнение е, че полезната мощност /изходната/ ще е по-малка от задвижващата /входящата/.
На клипчето от втория ти опит - с трите диска и дрелката ми направи впечатление, че втория и третия диск спират да се въртят по-късно от първия след отнемане на силата, което според мен означава, че е твърде вероятно да имаш загуба на мощност /може и да не съм прав с тия магнити дето си ги купил.../. А двигателчето на HDD-то си мисля че не е стъпково, а трифазно - оня ден му мерих изводите и се оказа, че са трифазна звезда. Освен това при завъртане си произвежда променливо напреженийце, което пък означава че можеш да си мериш и мощност - респективно КПД. Не е лошо да опиташ преди да се метнеш на големия проект.

Ако все пак си "скочил в тигана", като начало опитай с подаване на по-малка входна мощност, 200 - 600Вт например от дрелка, както беше в единия от опитите ти. Включи я на пълна мощност /трябва да можеш да я измерваш/. Свържи няколко лампи към алтернатора, виж какво ще се получи и чак след това прибягвай до "крайни мерки" /разкостване на алтернатора/.

За конструкцията. Не знам какви са размерите на магнитите ти, но ми се струва че 15 см е малък диам. за дисковете.
ПДЧ-то е най-евтиния сравнително хомогенен материал и влагата не е проблем, ако не го мокриш. А и винаги можеш да го запечаташ с лак. Друг вариант е МДФ или ХДФ /ламиниран паркет/. Лепиш, режеш, струговаш и си готов. Иначе хората работят с други материали /алуминий, ПВЦ, разпенено ПВЦ, терафталат и т.н./, но това е по-скоро от желание да привлечеш внимание с външния вид /и се гевезят щото имат пари/. При свястна изработка и ПДЧ-то няма да окаже влияние върху идеята на проекта /КПД-то/, само дето по-трудно се работи с него.

Успех и дай да видим резултат.

to6o-2101:
Чета от доста време из форума и до сега не съм бил заинтригуван от нещо (освен тази реплика) за да пиша.
Стигна ли до някакъв напредък, понеже и на нем ми се струва, че има хляб в това начинание?
Искам да го пробвам но ако споделиш някакви впечетления и измервания ще знам дали да си губя времето.

to6o-2101:
Докато чаках отговора на колегата реших да направя един тест. Понеже си бях закупил магнити за малка реплика на Перендев но така и не успях да я подкарам реших да ги използвам за този проект. Взех 3 еднакви 12V електромоторчета и наредих на 3 диска по 19 неодимови магнита, всеки от които е със сила 3,5кг. Когато завъртях едното моторче с диска (без да има други магнити около него) измерих скоростта му с лазерен оборотомер а тя беше 820 об/мин. при напрежение 12v и ток 300mA.  Поставих и второто моторче което щях да използвам като генертор. При празен ход (без натоварване на генератора) оборотите на движещото електомоторче бяха 790 об/мин. при напрежение 12V и ток 380mA. Тук е мястото да отбележа, че скоростта на 2-та диска беше еднаква. Минах генетарора през един грец за да мога по-плавно да следя мощностите и натоварвах чрез една лампа на 12V и един реостат. Крайния резултат при товар беше: входящо напрежение 12V ток 380mA при 790 об/мин. изходящо напрежение 8V ток 110mA.
Очудващо оборотите на празен ход и под товар не се бяха променили (може би само 2-3об/мин. но това го дължа на уреда).
Закачих и 3-тото електромоторче след 2-рото така, че схемта стана следната: движещо, генераторче, генераторче. Оборотите вече не бяха еднакви за 3-те диска. Тези на двигателя варираха от 720 до 780 тока също варираше от 400 до 500mA  при 12V на движещото звено. От 2-та изхода получих съвсем еднакви обороти 720 об/мин. при 7,5V 80mA.
Равносметката до тук педполагам, че всеки може да си я сметне.
След това взех 3-тото генераторче и го сложих от другата страна на движещото моторче и схемата стана следната: движещото моторче по средата а 2-те генераторчета от 2-те му страни. Резултатите бяха следните. 12V 500mA при 720об/мин. за движещото моторче и 7,5V 80mA и 720 об/мин. на 2-те генераторчета.
Предположих, че с друго генераторче положението може да е различно и за това сложих стъпково от едно флопи от един стар Правец 8 който бях разглобил като дете. Резултата беше меко казано отчайващ. На ниски обороти до около 20, 2-та диска се въртят но след това този на двигателчето набира скорост и този на стъпковото моторче спира, следователно товара е вече много голям.

Разстоянието на магнитите ми е 3мм. от единия до другия диск.

За мен този метод е нерентабилен ако съдя по експеримента който направих. Предполагам, че и с големия мащаб резултата ще е подобен, но нека изчакаме колегата по-горе да довърши проекта си с 23кг. магнити и дано сподели резултата.  :)

FreeEnergy:
Според теорията, за да се получи ефекта на изобретателя, трябва определена скорост на въртене, която е обратно порпорционална на големината на роторите/колелата с магнитите. Не е сигурно че експеримента е бил успешен ако не се пробва на различни обороти, по възможност големи. Така че колеги опитите са майката на успеха. Извинявайте за късния отговор, но не съм влизал отдавна и съм пропуснал постовете.

Освен това не би ли имало значение че моторчетата са били на постоянен ток? Доколкото знам те имат доста по-ниска ефективност и това може допълнително да намали ефекта.

Успехи на всички

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия