Здравей
DOMIC!
Мисля, че редно да коентираме нещата така, както говорихме на живо и по телефона.
Нека да поясня (говоря само за монтажа след по-силния оптимизатор (?) и аванс процесорите)
На 22 юни смених оптимизатора с новия по- силен модел и разхода скочи на 4,9 кг. Веднага смених аванса от 12 на 15 градуса и разхода стана 3,36.
Тук
ясно е посочено от
DOMIC, че икономията се появява след увеличаване на предварението от 12 на 15 градуса. По никакъв начин това
НЕ означава, че оптимизаторът е променил свойствата на горивото, така че да гори по-добре и то само при условие с по-голям аванс!
Ако някой се интересува какво ще стане ако се махне оптимизатора и аванса остане 15 градуса, нека да си го пробва на неговата кола и да ми пише дали има икономия от 1 кг. метан.
Ако някой има кола на метан БЕЗ аванс процесор, нека ми се обади или да ми пише ЛС. В замяна на провеждане на експерименти с аванс процесора съм склонен да съфинансирам такова устройство!
Особеното в експеримента е , че никога не е пипана горивовъздушната смес, тя е константна и това е едно от важните условия.
Това тук изби рибата, защото според
caduceus липсата на корекция на ГВС е пагубно за работата на оптимизатора!!!!!! Нека припомня, че за всички документирани случаи на върнат оптимизатор обикновено става дума за обикновен изпарител, ламбда контрол може би и ясни и конкретни препоръки от
caduceus за преминаване към газов инжекцион.
Вторият ТАП ми е необходим за увеличаване на аванса > 15 градуса.
Какво се получава с аванс процесорите. Не исках да го коментирам във форума, защото е безкрайно неясно, но щом се налага ще синтезирам информацията.
Компютърът на автомобила може да промени предварението от 0 до около 30 градуса преди ГМТ. Това лесно се доказва със закачане на компютъра и следенето на параметрите. Даже имам файлове с данни и мога да сваля по всяко време (ако някой има интерес да пише - условието е да няма отпимизатор).
Когато се постави метан (много по-високо октаново число, т.е. много по-устойчиво откъм детонации гориво) компютърът се предполага, че ще увеличи предварението. Колко точно то се увеличава и по какви закони - това става ясно единствено след дизасемблиране на софтуера на компютъра или по-точно наблюдението на въведените в паметта таблици.
Допускам режим в 2 варианта:
1. Компютърът увеличава аванса, докато детонационния датчик не подаде сигнал за детонационно горене. След това връща аванса с 2.5 градуса (това съм гледал от източен софтуер на компютър).
2. Има предварително зададена таблица с коефициенти на предварение, които компютърът може да увеличи следейки за детонационно горене.
В случая на
DOMIC имаме един линеен (винаги увеличава предварението с твърдо зададена стойност) аванс процесор КОБРА, който (по негови думи) работи в някакъв диапазон от обороти (да речем между 1000 и 4000 оборота). След него е закачен втори аванс процесор на Румен Роев, който чрез ключета има възможност да регулира предварението с до 16 таблици (2^4).
Никой не знае какви са точно таблиците и на каква комбинация на ключетата отговарят. За това можем да гадаем или да питаме г-н Роев.
Така първото решение е на компютъра. Двата аванс процесора добавят 15 + Х градуса. При условие, че Х>0. Т.е. единственото, което се знае със сигурност е, че имаме +15 градуса след КОБРА-та и при някакви обороти. И от там нататък увеличен аванс, който не знаем.
Още нещо, което трябва да се спомене е, че при зареждането на горива като пропан-бутан и метан трябва
да се гледа манометъра на колонката. Лично аз не съм запознат с метана, но при пропан-бутан винаги съм гледал показанието, за да имам представа ако получа необичайна разлика в разхода. Това дава сериозно отражение върху разхода и този параметър трябва да се следи изрично и по възможност да е еднакъв всеки път!!!
Разликите при зареждане при различни налягания са съществени (по информация на
DOMIC).
Между другото колегата търси устройство, което да може да му показва реалното текущо предварение (примерно ГМТ на 1ви цилиндър спрямо реално подадената искра). Ако някой има такова устройство или идея как да го направи, нека да му пише, за да го улесни с опитите.
Прикачвам таблицата в състоянието, в което съм я получил. Според мен подлежи на немалка критика. Аз обсъдих необходимите корекции в проеждането на измерванията и много бих желал те да станат реалност в най-скоро време!
Апелирам да се осъществят измерванията по идеите на fade и nedbmw!