Оптимизаторът К1, който по спецификация трябваше да даде 14 - 18% икономия на гориво даде скромната цифра 7 - 8 % ( за кола Хундай) за БМВ беше около 3-4 %,което е съизмеримо с грешките при измерване на разхода. За съжаление не беше възможно да се използва стенд и измерването се провеждаше по отчитане на километри от пълнене на резервоара до светване на лампата. Измерванията се проведоха в течение на един месец по един и същ маршрут и статистически се отчиташе разхода.
Моето мнение е че: Оптимизаторът К1 не е по - добър от всички руски и китайски "магнетизатори" на горивото, които имат претенциите, че подобрават разхода с 10 - 15%.
За доказване на 18 - 25%, както твърди продавача, е нужно да се направят стендови измервания, но явно "изобретателят" няма сметка от това. По - лесно е да се разтягат локуми за големи икономии и т.н.
Vetap
Дай да погледнем нещата такива каквито са без излишни емоции:
1. Преди десетина години, когато направих първия модел оптимизатор К1, никой не знаеше как точно работят нещата и кои са факторите за по-нататъшно развитие на технологията. Въпреки това, К1 се представяше добре и при поддържани бензинови коли правеше едни твърди 15% икономия при самонастройка и около 10% повече мощност. При дизелите имаше особености и малко по-нисък ефект. За да нямаш тези резултати, трябва да се види на първо място
дали ти работят коректно всички датчици свързани с образуването на сместа - основно ламбда сондата да не е ленива или тотално окислена,
което е факт при почти всички твърде стари автомобили. Е, сменя се и това струва едни пари, но това е необходимо за да работи и оптимизаторът добре. На второ място,
монтажът е есеншъл и ако не е направен добре - не стават нещата.
2. Винаги съм се стремил да доказвам нещата - затова един от първите К1 монтирах лично на колата на доц. Емилиян Станков, в момента шеф на катедра "Двигатели и транспортна техника" в ТУ Русе. Автомобилът му беше Рено Сценик, бензин, не помня точно кубатурата - човекът ми се обади после съвсем коректно и ми каза че има 15% ефект, което е точно колкото си правеше К1. Беше доволен но не се нае да тества на стендове и т.н. поради тогавашното положение в катедрата и наличието на дебели и твърди професорски глави на власт
Ето телефона на човека + данни кой е, не мисля че ще откаже информация ако някой му пише или се обади.
https://www.uni-ruse.bg/Departments/DTT/staff3. В анкетата от темата тук, която атос изтри по незнайни причини при отключването, имаше абсолютно категорични положителни резултати за К1 от мисля 17-18 потребители, а само на 2-3 нямаше ефект /което не значи че колите им са били наред - точно затова е и единия месец гаранция за връшане след реален пътен тест/. Изтриването на тази анкета ни връща пак към едни философски празни приказки и доказване имаш или нямаш сестра.
4. При конкретния автомобил Хюндай на Vetap, си спомням че той навремето каза /ако се порови из темите може и да се намери този абзац/ със недоволство че имал едни 10% а очаквал повече - а сега станаха 7-8, и що така се намаляват сами, не знам. Което просто означава че колата не е поддържана и има нужда поне от смяна на ламбда сондата, защото беше доста стара /по мой спомен/. Относно БМВ-то, това е съвсем смешно - "сложихме на кола БМВ и имаше 3% ефект" - гориво, година на пр-во, начин и място на монтаж, състояние на двигателя и т.н. са неща от които зависи всичко. Това не е турлю гювеч и не става ей така - дай и на една каруца да сложим, примерно в задника на коня и да видим колко повече ще върви и ще пасе ли по-малко добичето
5. Стендови измервания са правени - и то със модела К3, който е на светлинни години от К1 /а имаше и К2 между тях/. В Маднес моторс - Пловдив както вече казах някъде във форума, на колата на Румен Роев /ТАП майстора/ с метанов инжекцион, при обратен тест. Т.е. мерихме с оптимизатор, махаме, бръмчи 10-15 минути за да отшуми ефекта и мерим пак. Мощността падна с близо 18%, икономията не сме мерили. Мисля че е мноооого показателно и затваря устата на всички неверници и многознайковци. Пряк тест правих в София, на дино стенда на Хед но там нямаше време за да се отчете значителна разлика понеже стенда е зает и ме разкараха след десетина минути - затова се отчете началото на ефекта в рамките на десетина процента. Кола без нищо - мерене, после слагане на К3, бръмчене пет минути и пак мерене.
Това е крайно недостатъчно за да се прояви ефекта, защото трябва да мине поне половин час. Както и да е, правих го и това упражнение.
Няма какво повече да пиша, че си имам работа. Честит празник на всички които се чувстват българи! А на другите, майната им.
Поздрави.
Анкетата е изтрита, защото превръща темата във фарс и в някаква отчаяна "надпревара за симпатии/антипатии", които не са продиктувани от обективност!/А/