При над 30-40KV въздухът доволно се йонизира и започва да вее йонен вятър. Та до йоносферата можем и изобщо да не стигаме (иначе мащабите на съоръжението трябва да са гигантски!).
Какво имаш в предвид под "няма да стигаме до йоносферата"?
Идеята ми беше с нищожна енергия (високо -30-100kV напрежение с почти нулев ток) в управляващата "решетъчна" верига да получим в изходната (катодна) верига високо напрежение (разбира се то няма как да е по-високо от това в управляващата верига) и макар и минимален ток (т.е. някаква мощност консумирана от 400MV-товата йоносфера), която като да се трансформира с понижаващ импулсен трансформатор, при което напрежението на изхода му ще се понижи, но изх. ток ще се повиши.
Т.е. с малка енергия в управляващата верига черпим голяма енергия в изходната верига - черпена (захранена) от йоносферата... (усилвателен режим както при триода)
Т.е. ще трябва да "стигнем" до йоносферата (да закараме емитираните от катода токоносители до нея) - освен ако не поставим още една "екранираща" решетка над управляващата, която да "улови" токоносителите "емитирани" от катода, привлечени и ускорени от ел. полето между йоносферата и земята и допълнително "ускорени" от потенциала на управляващата "решетка" ... (нещо както тетрод)
(Позабравил съм теорията на електронните лампи и тези дни ще трябва да си я поприпомня
)
Йоносферата е далече, площта на катода е малка. Капацитета помежду им е нищожен, но ако работната честота е висока - въпреки този малък капацитет можем да прекараме достатъчно "голям" ток ... Т.е. изходната мощност ще зависи от този ток и от големината на "управляващото" напрежение на управляващата решетка...
elmvic@ т.е. импулсен понижаващ траф. Може направо трифазен да го направим.
?!? Не те разбирам какво ми казваш ?
Относно резонанс-а - в случая не виждам къде можем да търсим резонанс освен евентуално в изходния "понижаващ" Тесла трансформатор ... Т.е. с параметрите на трафа и площта на катода (капацитета му) можем да варираме и да постигнем такъв...
И все пак мисля, че с чисто "импулсния" режим (а не с резонансен) бихме постигнали по-добри резултати... Все пак с Тесла трафовете целим да повишим много и след това да понижим много напреженията, което по-лесно би се постигнало с dI/dt, отколкото с резонансни хармонични токове и напрежения, нали?
П.П.
Забелязах,че в публикуваната от мене схема "липсват" 2 диода - в изходната верига преди товара и преди искрището (преди кондензатора) във входната част.
Странно е, че на никой не му направи впечатление това ...
В изходната верига паралелно на товара може да се постави и нисковолтов "филтриращ" кондензатор.