Здрасти...Радвам се, че има положителни отзиви на експериментите ми. Явно интересът към МЕГ-а беше позамрял за известно време. Сега конкретно...
За регулиране на потока на магнитите може да служи въздушна междина в лявото Ш от схемата. Например картончета с различна дебелина. Намотките на шунта са две, защото част от магнитния им поток се затваря през средната част на Ш-то, така, че не остава ненаситена. Може да се направи и там намотка, но при мен просто няма място, защото сърцевината е доста малка като размер. Значи дотук резултатите могат да се обобщят така:
- Устройството не е трансформатор, защото без магнити не работи;
- В изхода се наблюдават 2 вида импулси с противоположна полярност, които вероятно се получават при пренасочване на магнитния поток. Според мен това е критерият за пренасочване на потока.
Единият пик е при насищане на шунта - потокът
dФ/dt минава през товарната намотка,
Другият при шунтиране на потока - потокът
-dФ/dt рязко намалява през товарната намотка;
- Пренасочва се част от потока - губи се някаква част от разсейки по остри ръбове и друга просто остава на стария си път;
- Магнитите помагат за насищане на шунта, затова трябва да са подходящо ориентирани. Критерии за насищане е осцилограмата на тока през управляващата намотка, която трябва да ими рязка чупка в посока увеличение. Това също е показател за стръмността на В-Н кривата;
- Магнитния поток преминава и през по-сложни геометрични форми на сърцевината;
- Принципа работи с голяма вероятност и при по-високи честоти, което ще намали размерите на сърцевините;
- Малка товароносимост на конструкцията. На празен ход зарежда кондензатор през грец схема до 35в при 2х25нав. товарна намотка. При товар 300ом напрежението пада рязко на около 3в;
- Материала на сърцевината на шунта трябва да бъде със стръмна хистерезисна крива за да насища бързо и с малко енергия;
- Настройката на работната точка на шунта е много важно да бъде близо до насищане и да се намери точно необходимата минимална степен на насищане с цел минимум разход на енергия;
Последните две неща определят ефективността на работа на цялата конструкция. Цитираните резултати от експеримента не бива да се приемат еднозначно, тъй като са възможни грешки и неточности при измерванията и разсъжденията...
Сега мисля да се концетрирам върху малката товароносимост и да видя как влияе товара върху насищането на шунта. Ще го борим...няма спирка, но не е лошо и други да се пробват за да сравняваме и поправяме грешките...Оставам оптимист, но в разумни граници...