Става и с резистори, но за 40вт не е удобно. Все пак ще взема да вържа парче реотан. Лампата с нажежаема жичка си е нормален активен нелинеен товар. При загряване на спиралата съпротивлението й се изменя по нелинеен закон, така че от известен момент токът нараства бавно. В известни случаи може да се използува като генератор/ограничител на ток, когато не се иска точност. Според мен точно такъв е подходящия товар на МЕГ-а, защото при неподходяща изходна характеристика може да работи с резистори, но с лампа не. Така беше и при мен отначало без резонансните вериги.
Сега за цялата опитна постановка...Ще я нарисувам подробно с принципна схема на управлението, но сега нямам време. Конфигурацията на магнитопровода е като тази
http://forum.mazeto.net/index.php?action=dlattach;topic=275.0;attach=650;image, но на изходния е премахната средната част на Ш-то. Между него и основния магнитопровод има въздушна междина. Схемата е подобна на този комутатор от прикачения файл. Всичко е още в много суров вид. Убеден съм, че с точна настройка на управляващата и товарната вериги нещата ще изглеждат още по-добре...
Сега има загуби в изходния магнитопровод и резонансната верига в управлението - разсейват топлина, което показва, че настройката е лоша...
Интересното е, че магнитопровода между магнитите и шунта остава студен. Иска се време нещата да улегнат.
Нещо не виждам идеи за
импулсното управление на шунта. Хайде помагайте , де...
Значи целта е да се насити с много кратък импулс и след това насищането да се задържи, вследствие на хистерезиса. По същия начин да се възвърне изходното състояние, но с импулс с обратна полярност. Ако това стане разхода на енергия за управление ще падне многократно.
Ааа, забравих...Няма въведена обратна връзка, но не е проблем да се направи. Трябва да се регулира управляващия ток във функция от изходното напрежение да речем. Може да се направи и защита по ток например. Засега обратната връзка е...моята особа, която върти два тримера...