Yoro, не желая да влизам в безпредметни спорове особено при положение, че си абсолютно убеден във факта, че с една батерия зареждаш десет. За мен това е само твое твърдение недоказано по утвърдителен начин. Повярвай ми аз съм човекът, който има най-голямо доверие в този вид системи, като източник на някакво СЕ, но въпросите са много повече отколкото си мислиш.
Ето ти едни прости въпроси. Как решаваш че даден акумулатор е напълно зареден ? Какво гледаш ?
Смяташ ли, че щом "мултимерът" ти показва на клемите на акумулатора 15V значи същия е напълно зареден ?
Ако смяташ че отговорът на последният въпрос е "ДА" още тук мога да заявя, че си в абсолютно заблуждение.
Друго което не мога да разбера е следното, а именно ако аз имах като теб генератора и 4 бр. 100Ah-сови акумулатори + 5KW инвертор, много бързо щях да затворя устите на всички неверници.
Просто зареждам с ТЕС-а + "генератора" паралелно и четирите акумулатора за един час. (Ти твърдиш, че ще се заредят и за по малко време.) После със същите акумулатори + инвертора пускам една печка тип духалка (2KW) и ако същата изкара повече от час, значи сме хванали господ за т...ките
. Особено, ако пък и повторя многократно този номер, тогава изобщо няма да има някой на тази планета, който да каже на черното бяло
. Също така, ако за този един час акумулаторите са напълно заредени то техният капацитет е 4,8KWh , при което в идеалния случай би трябвало тази печка да работи два часа..... яко.
Равносметка: Вложил съм 0.3KWh потребени от мрежата и после съм изразходил 4KWh. Ехаааа. Сега дали ще храня генератора не с ТЕС-а, а със фотоволтаичен панел все тая. Във всички случаи звучи доста примамливо и ако е истина както твърдиш, вече си имаш източник на повече от 3.5KWh енергия и за какво ти е да се занимаваш изобщо с други проекти. Аз не бих.
В заключение мога да кажа следното, всеки сам за себе си да преценява. Аз лично съм провокиран и вече съм почти готов с реплика по твоята идея, споделен опит и чертежи за което благодаря, но съм далеч от оптимизма който имаш ти. Определено някой тук е в грешка и дано да съм аз
.
Velektra, много си в грешка приятелю. Довърши схемата като си почнал и не оставяй отрицателните полюси висящи на зареждащия и зареждания акумулатор.
Все пак ток тече във затворени вериги. Тогава ще разбереш че въпросният диод не спира никакво ОЕДН
и е напълно безсмислен освен че намалява КПД-то на захранващата батерия с пада на напрежение от 1.5V и това че ще разсейва 7W-10W под формата на топлина. Ако не го разбираш, ще обясня подробно с картинки, макар че не ми се рисува много.