Преди да ти отговоря на последния пост ще кажа, че не си натрапвам схемата, ти естествено прави това което искаш и смяташ за добре.
Най-голямата грешка ще е ако сложиш сърцевина в бобината, още повече да и увеличаваш индуктивността, напротив търси начини да я намалиш, а това става по два начина: по-малък брой навивки и на второ място по-дебела жица, ще питаш - що? ; ми много просто, трябва ни ГОЛЯМА МОЩНОСТ - НО на краткия импулс, т.е. голям импулсен ток. Най-важното е да можеш да регулираш ширината на импулса за да е съпоставима мощността на импулса с възможностите на управляващия транзистор. Тесла си е чукал главата как да намалява индуктивността на бобините и това му е бил най-големия тормоз. Ще питаш ми що - защото е искал голяма мощност в много кратък импулс на първо място и на второ е искал да работи на по-високи честоти, пак ще питаш защо, отговора е ми за още по-големи мощности, та нали Тесла постоянно е набивал в главите предимствата на високата честота, е как да се работи на високи честоти с големи индуктивности.
И друго, виж ония тороид на Стивън Марк дето е разголен, виждаш ли му ДЕБЕЛИТЕ управляващи намотки, и това че са с малко навивки.
Идеята да захраниш с изправено напрежение от мрежата 320 V, никак не е добра, вече веднъж го споменах. Големи мощности са, и най-малката грешчица и всичко ще стане на парчета.
В момента правя инвертор пуш-пул от 12 V на 3 000 V или на 200-300 V, колкото навиеш на вторичната. Ще има възможност при него да си ограничиш тока и ще ти клекне напрежението, и няма да ти се стовари цялата мощност на мрежата. Още щом налепя платката и доизчистя подробностите ще публикувам и схемата и платката, готова за отпечатване на принтер. Ако имаш търпение и желание ще я дръпнеш и ще я направиш за експерименти е идеална.
Индуктивността можеш да измериш най-лесно с уред или да изчислиш по формула за еднослойната бобина, но какво от това, после трябва да тръгнеш да изчисляваш напрежението, тока, коефициента на зъпълване, а няма ли да е по-добре да си спестиш тези изчислеия и просто да регулираш коефициента на запълване така, че нищо да не гърми, хайде поне от втория път, щото първия винаги гърми.