Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори
Двигател-генераторна група с магнитно зацепване
Maistora52:
--- Цитат на: Иван Димов в Май 13, 2013, 05:08:11 pm --- ... Магнитите на вала са наредени по спирала и всички са с еднакъв полюс навън. За жалост едната страна на веригата не може да се оползотвори, защото ако я прекараме от двете страни на вала силите са противоположни и нищо няма да се завърти. Мисля така както съм я нарисувал ще е добре. Лесно ще се контролира въртенето - двигателят на веригата ще консумира по-малка мощност от тази, генерирана на вала с магнитите. Може да се свържат и със зъбна предавка.
--- Край на цитат ---
Иване, имах време да размисля върху тази твоя идея. Краткият отговор е - няма да стане, нито с верига, нито със зъбни колела. Така както си ги наредил магнитите на вала и тези на "веригата" ще се "захващат" и дотук. Не само, че ще спре, но въобще няма да тръгне.
Търси друго решение.
Иначе аз от веригите съм се отказал - най-вече заради калпавите им верижни зъбни колелета.
Иван Димов:
Майсторе, аз тази моя рисунка съм я пробвал на практика - върти се. По същество разположението на магнитите е абсолютно същото като при твоя двигател, само че аз съм го модифицирал от "наклонено колело N - S" в спирала само с N. Принципът е абсолютно същия като при теб - веригата вместо с твоя "наклонен капак" може да се задвижва с винт на вала. Зацепването ще е винт - зъбно колело. Това е пак Архимедов винт, може би и той е от значение. Вместо верига може да се сложи диск за да се изпробва дали ще проработи.
Velektra:
--- Цитат на: Иван Димов в Май 15, 2013, 09:27:59 am --- Майсторе, аз тази моя рисунка съм я пробвал на практика - върти се.
--- Край на цитат ---
Пуснете най-после едно видео да видя как се върти.
Такава система при която ротора "чака" рейката или веригата да се задвижи, за да му отблъсне магнитите, но рейката(веригата("статора"))) от своя страна не помръдва, защото чака същия този ротор да се завърти и т.н., та такава система не може да "тръгне"! Все едно като потънеш във водата и да се дърпаш за косата нагоре, за да се извадиш.
Дори и начална скорост да дадеш на такава система, то въртенето ще затихне поради много причини, но основната е че двете части зависят от въртенето или движението на едната от другата.
Но щом Майстора казва, че двигателите му работят и Иван Димов казва и че неговия се върти, остава че аз не съм разбрал правилно принципа им на работа. Дано да е така!
EDM electronics:
Скоро се бях амбицирал, да направя ето този магнитен двигател: http://www.youtube.com/watch?v=wO5ASxjwi14 , за който зная, че уж имало японски патент и работел, въпреки че изработката на прототип би коствала доста. Има слух, че такъв двигател има поставен на някакъв японски кораб.
Оказа се, че видеото е менте.
Има електрически двигател под масата, който движи магнитния двигател! - при внимателно наблюдение, при местенето на камерата се вижда добре този двигател. Кабела се вижда на пода вляво още в началото на клипа. После, няма никакво зацепване между коляновите валове и ротора - ни ремък, ни верига, ни зъбно колело. Впрочем, зацепването е магнитно и по едно време на клипа, на 2:27 мин. се вижда как спира левия колянов вал от само себе си, след което с манипулация на клипа е изрязана онази част от него, когато някой ръчно го запуска наново. В дъното на стаята има едно прозорче, на което се виждат двама човека. След изрязването на клипа на 2:30 мин., изведнъж стават трима, даже дрехите им са различни. ;D
Магнитите тук действат на принципа на привличането.
Чудя се, силата на привличане дали е по-голяма от тази на отделяне от привличането? - щото ако не, ....няма как да тръгне тоя двигател!
Той и не върви де, поне аз така виждам. Също като Velektra, дано аз нещо да недовиждам. :D
Bat_Vanko:
EDM, силата на привличане и отблъскване зависи от индукцията, площта и разстоянието между магнитите. Няма значение привличане ли е или отблъскване. Така е по принцип! Така е дефакто - отчетох разлика от 1 % в полза на привличането, което вероятно се дължи на незначителна промяна на разстоянието.
Майсторе, това е решението за твоята конструкция: дебели планки и коляно-мотовилково задвижване на рейката. Закона на движение е близък до синосиудален както при теб. Силите, които действат на рейката са насочени по посока на нейното движение и затова се саморазрушава. Смятам, че точно рейката е основния движител в конструкцията и затова трябва да се обърне особено внимание на нейната якост. И една идея: последните един или два магнита преди смяната на посоката да бъдат в обърната полярност, така те ще служат за успокояване на линейното движение на рейката и няма да има удари.
Успех!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия