Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори
Двигател-генераторна група с магнитно зацепване
Bat_Vanko:
Иване, спор няма добър художник си! :) Но ако погледнеш малко по-горе реалните резултати от измерване на силата в зависимост от ъгъла на разположение на магнитите, ще разбереш каква грешка допускаш. Магнитите, които се намират по-наблизко, но под прав ъгъл, няма да изпитват никаква сила, за разлика от по-отдалечените, но на малък ъгъл. Вземи в предвид влиянието на всеки магнит, а не само на тези, които те устройват. Практиката е критерий за работоспособност, а не хартията.
Успех!
Иван Димов:
Bat_Vanko, трябва ли и тук да пиша за "моето недоволство от съвременната наука"? Прекалено се философства, а малко се експериментира. Вземи магнити, нареди ги на вал, вземи магнит в ръка, усети Силата и тогава коментирай. Твоята везна ще ми даде някаква информация само ако дадеш точна рисунка на опита ти. И то обща информация, а конкретна ще получиш само ако направиш това като на моята рисунка - аз съм го направил на практика и силите са най-силни там, където съм отбелязал. Когато натискаш периферно един вал има значение и в каква посока натискаш. Ако натискаш успоредно на оста - няма да го завъртиш, трябва да натискаш перпендикулярно. На практика статорният магнит го натискаме в осово направление, но магнитните сили, перпендикулярни на оста надделяват над тези, успоредни на нея. Освен това е от значение и конфигурацията на магнитното поле (представи си силовите линии както ги онагледяват в училище с железни стружки).
И интересно колко малко информация може да има зад куп обяснения. Аз например сега искам да проверя един лагер какъв товар издържа в радиално направление и малко се затруднявам - дадени са камара данни за пределни напрежения и т. н., но на мен това не ми върши работа. Каква е тази наука, която не може да даде прости отговори, ако си купя лагер колко килограма мога да го натоваря радиално. На едно място гледам Динамично натоварване С = 33,5 КN, значи ли това, че мога да го натоваря радиално с три тона товар?
rokssi2:
здравей Иване. Напълно си прав за модела. Аз съм спастрил едно малко моделче. От опитите стигам до заключение, че при по-високи обороти много от натоварванията и хода на рейката се променят. Получава се нещо като предварение и закъснение както при ДВГ. Интересно ми как ще го постигнете това нещо?
Bat_Vanko:
Иване, ако си забелязал от постовете ми до момента, аз работя върху конструкция без движещи се части. Имам достатъчно информация и оборудване за тази си дейност и не мисля да се разсейвам с механични конструкции. Тук споделих реални замервания, а не разсъждения, филисофстване и рисунки, ако тебе не те устройват не ги вземай в предвид. Дерзай смело и може някога да откриеш топлата вода!
Успех!
Иван Димов:
Bat_Vanko, при твоя опит с везната магнитите предполагам са точно един над друг. Така ли е? И аз не оспорвам замерванията ти, напротив, но в нашия с Майстора експеримент е важна и посоката на тези сили. Защото може силите да са по-големи, но насочени в осово направление няма да завъртят вала. А дали ще открием "топлата вода", аз за точно този двигател не съм напълно сигурен за разлика от Майстора. Аз сега правя друг експеримент, прецизно сметнат на компютър и може да извикам Еврика в скоро време.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия