Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори
Двигател-генераторна група с магнитно зацепване
Velektra:
Виждам, че тези които се занимават с т. наречените "механични конструкции" на магнитни двигатели сами са стигнали до истината, че когато статорния магнит се държи с ръка, само тогава системата работи (ротора се върти). Върже ли се МЕХАНИЧНО ротора със статорния магнит (с рейка, верига или др. подобни), тогава въртенето затихва и спира. Това е така, защото статорния магнит, който трябва да дава енергия на ротора, за да се върти, всъщност се явява товар за същия този ротор. Да оставим въпроса, че както и да се разполагат магнитите, каквито и хитрини да се прилагат, ВИНАГИ има "мъртва" зона или точка, която води до затихване на въртенето.
Покажете клип в който ротора се върти, без статорния магнит да се държи с ръка!
rokssi2:
Здравей Velektra. Аз не мога да ти покажа такъв клип. На мен не ми стига въртящ момент за да тръгне. Освен това когато го движа на ръка ротора води ръката и чувствам че настъпват промени в хода на рейката а също и нещо като закъснение с вдигане на оборотите
Maistora52:
Velektra, прав си!
Особено и с твоя лозунг "Няма ли равновесие - има енергия!"
И обратното - има ли равновесие - няма енергия!
Тук ще посоча само три (механични) от безкрайното множество "хитри" устройства създадени от човека, които има основната цел да деуравновесят съответната система, конструкция или модул, или специална част от тях:
1. Ексцентриците (вкл. и коляновите валове във всичките им разновидности)
2. Дискове с различни диаметри = различна ъглова скорост (включително тяга)
3. Преобразувателите на въртеливо във възвратно-постъпателно движение (и като комбинация от горните две, и като нови типове конструкции - вариаторите на Нурбей Гулия, скоростните предавки от най-ново поколение, вкл. автоматичните), шнековете вкл. Архимедовия винт, Изместеният Център на Тежестта и мн. други.
За клипа - подожди еще немножко!
Velektra:
Майсторе, мислех си за твоя модел и за възвратно-постъпателното движение на рейката. В единия момент магнита от рейката трябва да е на такова разтояние от съответния магнит на ротора, че да не го отблъсква, докато преминава покрай него. В следващия момент в горна или долна мъртва точка (и много малко след нея), рейката трябва рязко да се придвижи, за да го отблъсне с най-голяма сила. Това съответства в електрониката на правоъгълен импулс. Как се прави правоъгълен импулс в механиката? Може би с пружина? Но тогава трябва да се преодолява и силата на пружината...
Не зная!
Мисля си колко е гадна Природата. Дала ни е енергията на магнитното поле, но не знам защо е решила, че за да я използваме трябва това магнитно поле да се движи. И започваме да строим вецове, тецове, ядрени само и само, за да завъртим магнитното поле.
Всяко удоволствие се заплаща! Какво да се прави.
Ама аз не съм се предал... още!
Ще измислим начин!!!
П.П. Майсторе, лозунга ми е верен, но за да се създаде това НЕравновесие, трябва пак енергия и тогава стигаме до любимия закон на колегата Иван Димов - ЗЗЕ.
EDM electronics:
Покрай еуфорията с двигателите на Майстора, бях се засилил да направя един-два прототипа, но дългите и внимателни разсъждения, както и тези на мой приятел с когото дискутираме, ме направиха по-скептичен относно чисто механичните конструкции. Ще изчакам Майстора да докаже някакъв принцип, след което ще се захвана с това.
Обаче има една идея, която ми се струва работеща, стига да се намери решение за нея. Това е магнитният екран. Или, ако се екранират два едноименни магнита до момента на ГМТ, след което да се премахне този екран или да е стационарен до момента на ГМТ, със сигурност ще имаме движение. И тогава статора може и трябва да е неподвижен. Въпросът е, какъв да бъде този магнитен екран и колко енергия ще е необходимо за да се създаде, като условието ще е винаги тя да е по-малка от тази на енергията с която се отблъскват магнитите.
teofilios даде една добра идея с екран от плазма, която не е трудно да се саздаде. Длуг е въпросът, доколко тази идея е реално работеща. Някой да е запознат с магнитно-екраниращите свойства на плазмата?
Ако това е вярно, дори няма да е необходимо да се прави магнитен двигател, а направо МЕГ.
Другият вариант е екраниране чрез метална пластина с определена форма и размери в зависимост от силата на магнитите. Забелязах, че когато се сложи някаква пластина между два едноименни магнита, се неотрализира отблъскването, защото хем действа сила на отблъскване между магнитите, хем действат сили на привличането им от пластината. Така се уравновесява - елиминира отблъскването до момента на ГМТ.
Това ще пробвам обстойно в най-скоро време.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия