От няколко дни, по точно от 27 април 2019 г. изцяло съм в летен режим.
Газ котелът е изключен, а Слънчевото парно осигурява домакинството с
БГВ и отопление.
През деня слънцето успява да нагрее буферния съд до 60* - 65* C, което
е напълно достатъчно за да имам топла вода, а през нощта пускам Слънчевото парно
и в стаите T*- та се поддържа в интервала 21*-22*C.
На следващия ден слънцето затопля колекторите и така цикълът се повтаря отново . . . .
Когато енергията е
FREE не се замислям . . . . пускам Слънчевото парно и се грея . . . .
J-P аз използвам безплатната слънчева енергия за отопление през преходните периоди
пролет - есен, както и през лятото след дъжд.Мястото където живея, т.е. в Банкя близо до реката
има висока влажност.Нощно време температурата спада под 10*C и определено отоплението
през нощта не е лукс, а необходимост.Това важи особено за жената и детето.
J-P къщата където живея и където е изградено Слънчевото парно е строена през 1990 г.
Материалите са такива, каквито се намираха по складовете през соц. времето, използвани са
основно тухли "четворки".
Дограмата е дървена, прозорците и вратите са двойни, без стъклопакети.Доволен съм от дограмата,
защото тя "диша", в стаите няма конденз и мухъл.В кухнята, в приземния етаж дограмата е PVC,
там всяка зима има конденз и мухъл около PVC вратата.
Къщата има топлоизолация 8 см. стиропор + мрежа + мазилка.Всичко това е нанесено външно, върху
старата варово-циментова мазилка.Топлоизолацията е направена през есента на 2011 г.
Топлоизолацията рязко подобри комфорта, в стаите температурата се повиши с 2-3 градуса.
Освен това от вътре в стаите върху северните стени положих 2,5 см топлоизолация - фибран.
Това още повече подобри температурния комфорт.
Таваните на стаите имат топлоизолационно покритие "термошилд".Това е нещо като латекс, в който
са разтворени микрокапсули които създават топлоизолационен слой.Нанася се с дълговлакнесто "мече",
подобно на латекса."Термошилда" не е използван масово в БГ, не може да се намери в строителните
хипермаркети, скъп е, но според мен върши добра работа и си струва.
Други особени мерки за топлоизолация няма.Прозорците и вратите са уплътнени с гумени уплътнения,
които се продават във всяка железария.
Разбира се може да се направи още в тази насока, например да се направи топлоизолация
под терасата и балкона.Да се топлоизолират таваните на мазетата и т.н.
Вероятно има нови технологии с които не съм запознат, но . . . нямам претенции да знам всичко . . . .
J-P останаха още въпроси, за тях в следващия пост.