Аз бих използвал новата технология - пластмасови тръби с алуминий по средата. Не знам как ги наричат, но постепенно изместват медните, лесно се огъват и се наместват. По - лесно се монтират. По- устойчиви са на замръзване. Не трябва да се забравя топлинната изолация - стъкло-вата или полиуретанова пяна, там където е нужно. Не мога да преценя, дали тези комбинирани бойлери, за които споменаваш, ще вършат добра работа, но така както ги обясняваш - би трябвало. Имам наблюдения от бойлер, реализиран по първия вариант - слънчев бойлер + стар електрически, настроен да изключва при ниска температура. Някои слагат 12V помпа, която работи от панел. Един колега се хвали от тази принудителна циркулация. Аз не съм го правил с помпа.
Правих експерименти с вакуумна китайска тръба, която поставих във фокуса на огледало,( полирана неръждаема тенекия), напълних я с вода, в която поставих U коляно от медна тръбопроводна тръба. През топлообменника циркулираше вода. Използвах евтина помпа от рода на тези, които изполват за фонтанчета. Направих някои експерименти, но за съжаление след 3 - тия ден забравих да налея вода в тръбата и концентрираната слънчева енергия я строши. Не можах да направя експеримента, както се полагаше. Ще продължа, когато ми остане време и купя нова тръба.