В wikipedia попаднах на списък на системи за "складиране" на енергия.
Списъкът включва около 130 промишлени инсталации за "складиране" на енергия,
системите са изградени (само няколко са в процес на проектиране или изграждане) и работят от години,
някои работят повече от 10 години.
Изненадан съм . . .
не очаквах толкова много и толкова мащабни проекти за "складиране" да
работят по белия свят . . .
В проектите са инвестирани милиони $$$ . . . . ама много милиони $$$ . . . .
Явно проблемът за "складиране" на енергията от ВЕИ (и не само) е световен,
мислех, че аз и още няколко соларни маняци като мен от форума си блъскаме главите
в проблема за "складиране" на топлинна и ел. енергия. Вече съм по спокоен за енергийното бъдеще
на планетата . . .
В същност "складирането" на енергията от ВЕИ засяга пряко всеки гражданин на БГ, без значение
дали има система от ВЕИ.От години в БГ всеки божи ден 20 - 25 % от ел. енергията се добива от
ВЕИ като ВЕЦ, вятърни или соларни паркове, био-газ централи.Ако към тях се добави и енергията от
домашните инсталации за топло и ел. енергия, процентът в БГ може да надхвърли 30%.
Искам да кажа, че "складирането" на енергия е от съществено значение за БГ, защото част от енергията
на ВЕИ се разпилява, когато няма консуматори и няма системи за "складиране".
Повечето системи от списъка са "класически" т.е. използват киселинни оловни акумулатори, литий-йон или
др. акумулатори.Но има и екзотики, като системи с маховици, системи с течен въздух и др.
Интересно е да се намерят статистическите данни за работата на системите през годините, КПД,
ефективност, надежност и пр.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_energy_storage_projects Списък на проектите за енергийни "складове".