Здравейте fade,
какво да Ви кажа, желаех да започна от най-слабите електромагнити, но електричарите ме посъветваха да започна с нещо сигурно, да измеря изместването и докато правя механичния вариант да си правя опити с по-слаби електромагнити. Така че сега ще започна с електромагнити които съм взел от флипери. Те са силни и ще се справят с всички дефекти с който още аз не съм се оправил. Например:
1. Палеца който се движи в улея се трие повече отколкото трябва. Ще го заменя с оси и лагери от 6 мм, за да не сменям улея.
2. Аксиалният лагер който монтирах на статора е грешка. Тежи, привлича се от долния магнит и обърква работата, трябва да бъде на долния магнит, но трябва да се измисли нещо да не се измества повече отколкото трябва. И още доста неща, макар и малки но могат да оплескат работата, а нямам време.
Имам диаграма за магнитната индукция на всички магнити, като за база е взет обема. В момента не е в работата ми, но утре ще го снимам и ще го публикувам.
И на страничния въпрос. Между другото прекрасен въпрос. Не, не меря магнитната индукция. Интересува ме единствено и само векторната разстановка на магнитите полета и отстоянието между тях т. е. МВ. Имам стенд и с него мога да измеря колко килограма е ъгловия момент. За мен това е реалната величина, а не магнитната индукция която всеки си я тълкува както си иска и и дава определение както му е удобно, с една дума алабалистика. В настоящият момент мога да измеря до 3 минути. След месец - два, ще постигна точност до 1 минута и 30 секунди. За да се постигне ротацията на МВ-ци трябва да се знае съвсем точно на всеки градус колко килограма им е ъгловата и сила и в каква посока са тези килограми.
Бъди!
Иван