Здравейте,
темата е
РАБОТНА. Може да съм малко по-обстоятелствен, но искам да бъда точен в методите който използвам за преодоляването на някои препятствия в процеса на работа. Но аз Ви предупредих в отговор # 251 малко да изчакате. Така че трябва да ме извинете.
Проблем се появи в статичният магнит.
Той трябва да се придвижва максимално леко в три позиции
А; Б; О и то в точно определени градуси. Това в случая го постигаме чрез оптичните сензори и електромагнитите, който по-късно могат да се заместят механично, или чрез ротация, която може да се получи при едно сумарно магнитно поле описано в отговор #179. Та!!!
Проблемът е в това, че това движение е съпътствано с още две движения - да се завърти статичният магнит и да се отблъсне от роторния магнит - които в случая се явяват паразитни и трябва да се неутрализират, без да се пречи на основното движение.
Аз винаги правя промени само за един възел, ако след пробите се окаже че не е решен проблема, тогава търся друго решение. И това разбира се забавя нещата. Не мислете че се оправдавам. Тава е просто метода ми на работа.
В отговор # 233, започнах да решавам проблема с палеца, който се плъзга в улея.
В отговор #239 , замених палеца с лагери, и смених сепаратора с пластмасов. Резултата беше минимален.
Тогава реших да обединя двата проблема. Реших да заменя улея с лагерите и лагерният сепаратор с телескопичната шейна . Тя ми гарантира 0-180 градуса, спира отблъскването и завъртането.
Сега трябва да се реши връщането на статичния магнит в точка "О". Пружините не помогнаха, едните бяха слаби, другите силни, едните дълги, другите къси. Знаех как става, но не ми се искаше да изказвам метода, но след като Майстора ми обеща
Триумфални Фанфари реших да разкрия тайната.
Залепвам два нео-магнита с размер 8/4/3мм. на гърба на статичния магнит и 4 бр същите магнити на подпиращия магнит. Всичките да са на една линия. Когато са съберат разстоянието между трите магнита да е 8мм. Оставам само две пружини на статора 90гр. и 270гр. Останалата работа ще я вършат магнитите, те са хем бариера, хем балансьор. Вижте снимките!
Бъдете!
Иван
ПП. Майсторе, казах ти да не ми стискаш палци. Не ме карай сега да се чувствам виновен, че са ти сини пръстите.
2ПП. Също така ти напомням, че не желая "Триумфални Фанфари", защото възторженият ти позитивизъм ще ме извади от равновесие!