Животът- начин на употреба! > Медицина, здравословно хранене

Лъчетерапия чрез морска сол

<< < (3/10) > >>

nedbmw:
 Стара традиция е при изстинка да си топим краката в гореща вода с добавена в нея сол. Явно по добре се усвоява топлината от вените и така се затопля кръвта в целия организъм.

GTV:
 По-горе дадох една таблица, ама който не гледа....... Пак Бабините деветини.... ;)
  Средната топлопроводимост на водата е около 0,6 а на солта 7,0. Солта се добавя за да се увеличи топло преминаването. Пак Втори закон на Термодинамиката.
    http://www.engineeringtoolbox.com/conductive-heat-transfer-d_428.html
 Прилагам таблица за топлопроводимостта на различните материали. :)
    http://www.engineeringtoolbox.com/thermal-conductivity-d_429.html

Радико:
 GTV
Струва ми се, че не си много прав. Защо не вложиш малко безпристрастна инженерна мисъл преди да коментираш. Топлопренасянето в случая с легена е линейна зависимост подобна на закона на Ом, така че по-ниската проводимост се компенсира с по-висока температура и готово. Да ама не. Ефектът е съвсем различен при наличие и отсъствие на сол. 

GTV:
  Сега можем ли да разгадаем тайната на старите майстори пещари? Хайде да изтискаме нещо полезно от темата. :)
 Радико, разбира се че мога да вкарам инженерна мисъл и то не чрез закона на Ом, а чрез Закона на Кирхов. Давал съм вече такъв модел при NIFTE, но ти тия неща не ги признаваш тук. Така че да го караме с думи прости, че да го разберат повече хора.
 Мисля, че Майстора и Недбмв са напипали в постовете си предназначението на солта. Термоакумулиращите способности на солта са повече от скромни, но пък като топлопреносни.... Виждал съм огнеупорна пръст примесена с железни стружки, виждал съм и със сол. И в двата случая е служила за трансфериране на топлина от вътрешността на пещта и обратно. :)

Радико:
Ами на мен точно това ми беше идеята при отварянето на темата. При  положение, че мислят повече хора все ще се роди нещо. Мисълта, че става дума за резонансно излъчване идва от факта, че солта както и алуминият примерно не си променят цвета при загряване. Жълтите керамични тухли нагряти над 1000 градуса стават снежнобели. А за желязото да не говориме, по цвета може да му се определи температурата с точност 2 градуса. Като се има в предвид голямото значение на солта при оформяне на тестото. Солта свързва белтъчните молекули в тестото и го прави пластично и разтегливо. И така се подрежда един пъзел който навежда мисълта ми към резонансни явления.       

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия