Атос, направо се чудя как Хипарх търпи глупостите които говориш. Аре, аз съм лаик, ма той защо мълчи... идея си нямам. Показваш абсолютно нензние по въпроса за това как фокусира и изобщо как работи този телескоп.
1. Хъбъл НЯМА ЛЕЩИ (или поне по проект е нямал, не знам дали добавката която сложиха за да коригират производствения дефект на огледалото е от тип леща или работи по някакъв друг начин). Поставянето на лещи би довело до изкривяване на образа. Хъбъл разчита само на огледала.
2. Има физческо ограничение за това колко може да увеличава един телескоп, и то е тясно свързано с диаметъра на обектива му и диаметъра на матрицата. Ако приемем че матрицата е 0.5 мм, при 2000 милиметра диаметър максималното увеличение е 4 000 пъти. Предполагам че през 90-те години матрица 0.5х0,5 мм е силно преувеличено.
3. Камерата която снима във видимата и близката до видимата светлина е с резолюция точно 4 000 х 4 000 пиксела. Реално е съставена от 2 матрици които снимат 2 000 х 4 000 пиксела. И тези матрици са МОНОХРОМНИ - разчитат само степени на осветеност, не цветове.
Има набор от филтри, които се поставят пред матриците за да се направят снимки в точно определена честота (или цвят ако искаш го наречи). След това тези снимки се комбинират и се получават цветните снимки, които всички сме виждали.
За трети път го казвам - Хъбъл не е направен за увеличение на дребни детайли. Той е направен за улавяне на светлина (или друго лъчение) от ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЛАБО светещи обекти. В това е неговата сила. Понякога Хъбъл "се вторачва" неподвижно в определена точка в продължение на
48 ЧАСА за да събере в 2.5 метровото си огледало нищожната светлина която пристига от отдалечените обекти. Това че на теб ти се иска да снима Луната или Слънцето ... този уред не е за това. Той няма чак такава голяма увеличаваща способност. Ако приемем че увеличенето дори е 5 000 и насочиш този телескоп към Земята, ти ще получи образ еднакъв с това което ще виждаш ако летиш със самолет на 100 метра височина. Това, че ти си представяш че ще можеш да четеш вестника в ръката на някой седнал на стол пред кафенето е силно преувеличена илюзия, породена от незнанието за това какво представлява този апарат.
Сам можеш да си направиш сметката какво ще виждаш на Луната (на 400 000 км) при увеличение 5 000 пъти. Ще виждаш това, което виждаш гледайки с просто око Бургас от Варненското пристанище ...