Автор Тема: Електролиза - същност и фактори, които влияят на нейната ефективност  (Прочетена 126960 пъти)

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 551
Да ! В отделен е ! Утечка нула (конструктивно) ! Имам процес при 1.4 в. но не върши работа ! Серийните клетки делят, и още как ! С уговорката, че трябва да се вземат мерки, газовете да не се смесват !
В момента със съмишленика ми от форума, работим в/у прилагането на 300А импулси ! Контролера трябва да пропуска, зададен брой полу-синусоиди ! Така времето за "почивка", ще се увеличи многократно ! Само експеримента ще покаже резултата !
« Последна редакция: Септември 21, 2014, 01:13:41 pm от Михаил Кузмов »

Неактивен mi68

• Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 779
Здравей колега Кузмов,
Мериш ли температура на разтвора? Ако спада, явно хаотичното топлинно движение се превръща в насочено, т.е. ток, в електролизера липсва реактивна компонента и добива на газ се увеличава с 12%.

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
Странно ! Как си направил тази констатация ? Меря нон-стоп ! Това което съм забелязал е, стабилизирането на покачването на температурата, след известно време (задължително под 40 градуса)! Да кажем, час след включването, при над 10А до 15А RMS стойност на тока ! При това положение установих най-добри резултати ! Времето на добива за литър слиза под 50 сек. а напрежението пада под 16 в. за 8те клетки ! Това съвпада, с написаното от теб, но какво се случва ?

Неактивен nizo

• Стабилен
  • Публикации: 751
  • Thoughts become things!
Михаил Кузмов, аз мисля, че атомите са магнитни. Молекулите също са магнитни. От тук следва, че при деленето на водата все едно дърпаме 2 магнита за да ги разлепим един от друг. Доколкото разбирам ти ползваш импулси и за мен това е най-правилния подход. Ако разгледаме процеса с 2 по-големи постоянни магнита, то отлепването се постига с голям начален напън, а след това необходимата сила е в пъти по-малка. Постоянното дърпане не помага много след като се преодолее най-лепкавата точка ... т.е. постоянния прав ток не е най-добрия метод за разлепяне. Импулси със стръмен фронт и експоненциално затихване, ще да са най-удачни, според магнитната теория. Може би от това идва лекото покачване в добива ти. Ползваш правилната сила! :D

Неактивен Maistora52

• I'm first Omnologist in World
  • Почетен член на Форума
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 643
Искам да добавя към казаното от Nizo, пък може да ви хрумне някакъв ел-"Номер" - магнитите като се залепят съответно Север с Юг и осите и диаметрите им съвпадат, съответно силата на отлепяне (коерцитивна сила) се мери при опит за разделянето им точно по оста... НО! - ако започнем да ПРИПЛЪЗВАМЕ двата магнита така, че да раздалечаваме осите им, Силата им на свързване намалява, и когато съвсем ги раздалечим (но още са залепени) - тогава силата им за отлепяне е почти нищожна в сравнение на реалната им коерцитивна сила.
Т.е. - ако измислите начин тези магнитни атоми и молекули ПЪРВО да ги раздалечите съосно, и после да ги "дръпнете" едни от други - е тогава сте "хванали заека за ушите"!

Неактивен Vetap

• Сериозно Активен
  • Публикации: 423
В момента съм страшно зает, но щом ми остане време, ще повторя експериментите със "сухия" електролизер и ще дам размери и т.н. Имам вече готовност за построяване на още един "мокър". Захранването (12V /20A) също ми "изгоря",така че се нуждая от време.
Поздрави,

Неактивен Аtos

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Публикации: 4 290
  • Мисля, следователно...мисля!
Относно казаното от nizo и Maistora:
Ако се хванем да разглеждаме такава трактовка на разпада (условно, разбира се), мисля,че най-правилното сравнение би било с електромагнити:)
Тук явно се преодоляват силите на привличане с директна намеса на ел.ток в самото им поле.Неудобството идва от това, че не може да се "застопори" определена молекула механично и да и въздействаш с ток по точно определена ос.
Има според мен, един единствен начин, мисля,че колегата vlindos го обясни много добре в този пост #233:
(темите имат голямо сечение на припокриване)
http://mazeto.net/index.php?topic=9189.msg64576;topicseen#msg64576

по-специално в последната му част-където споменава за въздействие с два вида ток.
При тази постановка, единият ток СТРОЯВА молекулите, нарежда ги еднопосочно ("асфалтира пътя") и тогава им въздейства другия, поне така го схванах аз :D
Може би тайната ще е в леко фазово разминаване, колкото да осигури предварителното "подреждане" (ориентация) на молекулите от управляващия ток, за да може изпълняващият да си свърши работата?
Нахвърляхме идеи, да оставим практиците по тези теми да работят и дай Боже-да успеят!
« Последна редакция: Септември 22, 2014, 02:42:53 pm от atos »

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
Най после, темата в конструктивни води ! mi68, nizo, Maistora, atos ! От такова общуване, може да излезе идея ! По същество, аз търся друг метод на мерене ! Допускам грешка в меренето, макар че упорито защитих меренето си ! Колкото до метода, предварително "разкрачване" на молекулата, започнат от Пухарич и продължен от Ст. Майер, ами не се получава с него (поне от мен)! Описан е подробно в патенти ! Не успя и съмишленика ми, работещ по свой метод ! Боб Бойс прилага три честоти, и три последователни импулса, и твърди 600%, но не би !
Ето го моят метод, обяснен образно и смешно !
Представих си че, ако Кубрат Пулев ми забие един, може да ме просне завинаги ! Представих си че, ако внука ми, ми бие шамарчета докато ги изравни с юмрука на Пулев по енергия, аз ще мога да си почивам междувременно ! На края, вероятно ще ме боли глава,
бузите ми ще са червени, но ще се оправя !
За това реших,  бруталното поведение е по ефикасно !

Неактивен Аtos

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Публикации: 4 290
  • Мисля, следователно...мисля!
Интуитивното ми усещане клони по-скоро към "средния" път...
Импулсна "бруталност"...по-голям кратковременен силов ефект и време за "почивка"...
То и сърцето, макар и да не спира, си почива по няколко милисекунди на удар ;D
« Последна редакция: Септември 22, 2014, 02:43:27 pm от atos »

Неактивен Maistora52

• I'm first Omnologist in World
  • Почетен член на Форума
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 643
Някъде в патентните чертежи на електролизери за ННО си спомням, че имаше поставени Магнити по особен начин, с което "уж" се разделяше получения газ отделно на Водород и Кислород. Май беше на Вълков някъде в патентите. Обаче дали е така? Из форума тук има доста твърдения, че магнитите не въздействат толкова интензивно на водно-газовата смес! - не знам! просто асоциации!

Moon_Watcher

• Гост
Фарадей е добил срещу 2.34 W приложена мощност 1 лт. за 1 час ! Така ли е ? Moon_Watcher трябва да потвърди или да коригира !

Нека да сметна първо и тогава ще видим. И така, за да се отделят 22,41 литра водород са необходими 192970 кулона (2*96485). Съответно, за един литър те ще са 192970/22,41 или 8611 кулона. За един час, те могат да бъдат осигурени от ток с големина 8611/3600 = 2,392 А. От тук насетне, мощността зависи само от напрежението, което се използва при електролизата. Ако приемем, че мощността, с която е работил Фарадей е 2,34 W излиза, че е работил с напрежение под 1V (2,34/2,392 = 0,978 V), което няма как да е вярно, при положение, че стандартното разложителното напрежение на водата е 1,23 V. Както вече стана дума, постигнатото минимално напрежение, за което аз знам, е 1,65 V. При това положение, минималната мощност, с която може да се получи 1 литър водород е 1,65*2,392 = 3,95 W.

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
Хъм ! Къде ли съм намерил тази невярна информация ?
Момент, пишеш 1 лт. водород ! Мисля че става въпрос за сместа от газове ?
До момента, да не би да се разминаваме ? Винаги съм имал в предвид окси-водород !
« Последна редакция: Септември 22, 2014, 04:15:44 pm от Михаил Кузмов »

Moon_Watcher

• Гост
Колкото до метода, предварително "разкрачване" на молекулата, започнат от Пухарич и продължен от Ст. Майер, ами не се получава с него (поне от мен)! Описан е подробно в патенти ! Не успя и съмишленика ми, работещ по свой метод ! Боб Бойс прилага три честоти, и три последователни импулса, и твърди 600%, но не би !

Не искам да обиждам никого, но това са просто едни фантазии, които по никакъв начин не кореспондират с действителността. Ще го кажа още веднъж по малко по-образен начин и всеки, когато го налетят фантазии от подобен характер, да си представя следната картина: Водороден катион се движи в електролита към катода. Когато го достигне, започва да си търси електрон за да стане електронеутрален и да се отдели като газ. Не го ли получи - няма измъкване от електролита. Получи ли го - вече е направен разход на количество електричество съответстващо на този електрон. Няма значение дали този електрон се е появил от пулсиращ или какъвто и да е ток. Той си е просто електрон. Няма различни видове електрони. Същото се отнася и за водородния катион. И той е само един вид. Няма значение, че се е появил от "разкрачена" (това направо ме хвърли в оркестъра! ;D) водна молекула. Както и да се е появил, той си иска електрона и толкова. Ако всеки, който се занимава с електролиза, разбере това, ще си спести много труд, пари и време за извършване на предварително обречени неща.
« Последна редакция: Септември 22, 2014, 04:48:20 pm от Moon_Watcher »

Moon_Watcher

• Гост
Хъм ! Къде ли съм намерил тази невярна информация ?
Момент, пишеш 1 лт. водород ! Мисля че става въпрос за сместа от газове ?
До момента, да не би да се разминаваме ? Винаги съм имал в предвид окси-водород !

Да, за водород-кислородната смес сметката е друга. Тогава водородът няма да е литър, а 0,66667 литра и съответно кислорода - 0,3333 литра. Тогава, количеството електричество ще е  5741 кулона, съответно токът - 1,595 А и минималната мощност - 2,63 W. Тази мощност е близо до тази на Фарадей, но пак я надвишава. Излиза, че Фарадей е работил с 1,467 V напрежение, което пак не вярно, защото минимално възможната теоретична стойност е 1,48 V  и още никой не я е постигнал. Поне аз не знам.

« Последна редакция: Септември 22, 2014, 04:47:09 pm от Moon_Watcher »

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
Преди няколко дни, съфорумник ми изпрати доста материал за прочит, относно работата на проф. Конарев ! В/у неговите трудове имам най малко поглед ! Въпреки някои експерименти с мн. малки токове ! Ще го помоля ако може тук да пусне всичко тъй като това е негов принос ! Няма да е излишно, да се запознаят и коментират повече глави на раменете !