to6o-2101 с два ФВ панела, със сумарна мощност 300 W, ще имаш добив около 2 - 2,5 кВт/ч в летен ден.
през зимата не повече от 500 вТ/ч.Това е скромна мощност.Ще ти стигне за LED осветление, за лаптопи, а за
телевизорите
се съмнявам.
За добив от 2,5 кВт/ч са ти нужни минимум два акумулатора 12 V / 100 Ah, желателно е батериите да са тягови, или
полутягови (не стартерни за автомобили).Те се свързват последователно и ще ти дадат 24 V.Тези батерии ще ти
покрият нуждите от ел. енергия за 24 часа, не повече.Или ако имаш два или повече последователни облачни дни,
ще трябва да черпиш ток от мрежата.
Въпросът за циклите заряд/разряд е сложен и обикновенно производителите на батерии дават завишени данни.
10 000 цикъла е невероятно много ! Няма такива батерии все още
, ако знаеш къде се продават казвай . . . веднага
ги купувам !
Реалното число за оловните акумулатори е 1 000 - 1 500 цикъла.И това е много условно защото зависи от дълбочината на
разряда, както и от разрядния ток.
Например, ако резредиш батерията/ите до 70 - 80 % от капацитета им, т.е. изчерпиш 20 - 30 % от енергията им, ще
достигнеш 1 500 цикъла.Но ако разрядът е до 40 - 50 % от капацитета, ще имаш най - много 1 000 цикъла.
Има и критично ниво на разряд, мисля че за оловните батерии е 20 - 25 % т.е. ако постоянно слизаш до това ниво,
батерията се разрушава и не издържа дори 500 цикъла.
Литиево - йонните батерии имат значително повече цикли.Производителите дават от 3 000 до 5 000 цикъла.
Те са по издържливи на натоварване по ток.Допускат 3 - 4 пъти по голям ток на разряд от номиналния.
Допускат и дълбок разряд до 20 % от капацитета им. Но са значително по скъпи.
Във Форума на българските електромобили
www.electriclub.com има обява тези дни, че събират обобщена заявка за
литиеви батерии.Цената е 1,15 $ за Ачас , без ДДС.Това е много изгодна цена.За твоя случай ще ти трябват 7 - 8
клетки, за да получиш 24 V. Или около 900 $ за пакет батерии 24 V / 100 Ah.
Навярно може да се използват и суперкондензатори, те действително имат десетки хиляди цикли заряд/разряд,
дори стотици хиляди.
Нямам опит с такива кондензатори, чел съм само каталожни данни.Но те са скъпи колкото литиевите, и не
знам за колко време се саморазреждат.