ELPUNTO, завиждам ти благородно! Живея в блок. Не че не мога да монтирам ДЕЦ на покрива, но ще си имам проблеми! Бих прибавил още един въпрос! На този етап от капиталовложения, кога виждаш изплащане и начало на ползване на БЕ (безплатна енергия)? Относно поддръжката, в какъв период от бъдещето ще настъпи нужда от някаква подмяна на нещо?
Извинявай за лаическите въпроси, но някога имах представа, сега вероятно нещата са променени!
Поздрави!
М. Кузмов на този етап не мога да ти отговоря кога ДЕЦ ще произведе достатъчно
ел. енергия и ще възстанови ("избие") инвестицията.
Причините са няколко :
- до 23 май не знаех колко енергия е произвела ДЕЦ, просто нямах контролен електромер
на изхода на Диспечера. Сега имам и знам колко енергия е използвана в домакинството, колко
е произвела ДЕЦ и колко е черпено от мрежата.Трябва време за да се натрупат данни.
- домакинството НЕ изразходва енергията която може да произведе ДЕЦ.
Ако примерно през летните месеци юни, юли , август и септември добивът на ДЕЦ е
300 кВт/часа в месец ( по 10 кВт/часа на ден), домакинството изразходва 120 - 150 кВт/часа
в месец. Това значи , че повече от 50 % от енергията остава НЕОПОЛЗОТВОРЕНА.
Аз просто не знам какво да правя с излишъка от енергия ?
- За сега нямам технология за дългосрочно "складиране" на енергия топлинна и електрическа.
Ако мога да натрупвам излишъка от енергия през лятото и да го използвам през зимата,
това ще повиши ефективността на ДЕЦ и Слънчевото парно.
Имам няколко идеи, според мен изпълними, но ми трябва време, помощ от няколко специалиста и . . . пари . . .
Поддръжката
Това което е уязвимо и ще трябва да се подменя след време са АКУМУЛАТОРИТЕ.
Сега имам 4 бр. оловни батерии 12 V / 180 Ачаса.Общият капацитет на пакета батерии е около 9 кВт/часа. Настроил съм системата така, че да разрежда батериите до 46 V.
(Батерите са свързани последователно и подават на Диспечера напрежение от 46 V до 54 V)
Това е около 47 - 50 % от капацитета им. Мисля, че така батериите работят в щадящ режим и
се надявам да издържат 5 години. Но дали ще издържат . . . ще се разбере след време
Друго за подмяна няма.ФВ панели имат гаранционен срок 20 години
т.е. двадесет години
имат К.П.Д. 13% . След това К.П.Д. пада но ФВ работят.Диспечерът е електронно устройство
би трябвало да работи надежно.Носещата конструкция е от метали - алуминий, неръждавейка и 3 мм. ламарина с прахово покритие. Кабелите са с UV покритие.
Системата трябва да работи надежно поне 20 - 30 години, да сме живи и здрави, а ако ме надживее . . . ще ми пишете в отвъдното