Пикси въобще не го коментирам той човека си живее някъде в предишни векове и си е малко мазохист, за него не важно удобството а КПДто.
krasias, тук до някъде сте прав ( но не за мазохизма разбира се
). КПД-то на нещо което правя или използвам е най-важната характеристика която гледам, затова имам установено мнение срешу използването на ел. енергия за топлина. Удобството е човешка концепция а не природна. КПД-то Joule-in-Joule-out (входяща към изходяща енергия) е най-важната концепция която трябва да гледаме понеже тя показва (поне дългосрочно) отношението ресурси които ползваме за ресурси които потребяваме.
Имам 6х1KW-тови (фкесабилни, навиващи се) соларни панели които съм ги взел преди 7 години и още не съм ги сложил, точно понеже 99% от годишната ми енергиина консумация е в топлинна форма а фотоволтаиците не са добри за това.
Забележете нещо, което някак си убягва на повечето участници във форума, темата е за "Домашна електроцентрала" а не "Домашна
фотоволтаична електроцентрала", разликата между двете концепции е огромна, но някак си повечето хора изобщо не я разбират или осъзнават. Електричеството не е енергия и никога няма да бъде такова, то е природен енергиен флукс (energy flux, да оставим на страна че много малко хора изобщо го разбират като ноцепция), което позволява
лесен/удобен преснос на енергия (с определени загуби да кажем около 10%) от една точка до друга, и лесната и трансформация в определена форма. В този смисъл начина на трансформирането ( и съответно КПД-то) на първичната енергия в електрически флукс, и съответната и обратна транформация в желаната използваема форма е най-важното което трябва да се гледа при тези системи. Затова много пъти съм споменавал, вижте
за какво ще използвате енергията и след това си търсете подходящ енергиен източник а не обратното.