Пикси ти пак нищо не си разбрал не е важно дали можеш да сметнеш някакви джаули, важното е дали ги имаш, като ги нямаш просто си правиш упражнения да не забравиш математиката.
krasias, винаги започвам с джаулите ( входящи ) и завършвам с тях (изходящи) понеже това е най-важното. Джаулите ( енергията в някаква плътност ) винаги е има около нас и тя изобщо не е проблем, основния проблем е нейното
ефективно усвояване.
Пак почваш с тая ефективност на панелите и какво толкова ще се промени повишавайки ефективноста на панелите. Ми нищо кой знае колко съществено просто ще намалее площа на панелите. При сегашните панели примерно за 6kW ще трябват 30кв.метра площ, а някъде в бъдещето никой не знае кога за 6kW ще трябват 10кв.метра площ.
Ето тук си противоречите основно. Значи, сега да направим система е доказана неефкетивност, тоест да губим 4х повече енергия отколкото извличаме, но някъде в бъдещето незнайно кога тя ще бъде по ефективна
Е да ама мене въбще не ме притеснява дали площа е 10кв.м или 30кв.м имам много повече площ, 6kW са си 6kW независимо дали ги вадиш от 10 или 30кв.м .
И точно тук вие, както и много други правите фундаментална грешка. Има огромно значение какви ресурси се използват за прихващане на определно количество използваема нергия. При положение че нямаше значение никой нямяше и да се интересува от енергиина плътност на горива!!!
ФВ панелите са си почти иделния източник на ток, те произвеждат ток тихо и съвсем чисто, няма никакви движещи се части, никакъв шум.
Тук сте напълно прав, по отношение че намат движещи се части, и съм съгласен с това, и завбъдеще най-вероятно ще ги използам но само когато се развият до такава степен, върпеки че са токова неефективни, че да са като боя ( и евтини като нея), и просто тогава ще си боядисам цялата къща с такива, а и каквото си пожелая с тях.
Айде да не се объркваш да кажеме че едва когато си направиш ФЕЦ ще разбереш че има и такова нещо като "излишък от енергия".
Ех krasias, тук леко ме разсмивате
, ами че аз вече повече от 15 години виждам навсякъде излишък на енергия и основно нейното прахосване. Два елементарни примера: Какво са радиаторите на автомобилите, ако не устройства за изхвърляне на "излишната" енергия, отопление на въздуха, за която ние порядъчно сме си платили? През топлите летни дни нали си отваряте прозорците вечерно време (където е възможно разибра се)за да изкарате "излишната" енергия, или през деня използвате климатици отново за да изкарате навън "излишната" енергия. Разберете,
енергията не е електричество (поне не това което се движи по проводниците), електричеството е енергиен флукс, енергията и енергиината плътност са много по-големи понятия и само когато това се осъзнае, ще започнете да виждате енергиините "проблеми" по коренно различен начин.
Те купуват панели правят ФЕЦове независимо колко ефективни са панелите, експлоатират ги 6-7 години, през това време излизат по нови и по ефективни панели. За тия 6-7 години те са си върнали част от цената на панелите, продават ги и си купуват по нови и ефективни панели, след 6-7 години пак същото и така върви прогреса.
Много хора не занят какво праят. Точно така и един много добър приятел, който наскоро си купи 2 декара земя около Панчарево, си мислешече като електро-волтаици на къщата ще бъде енергиино независим, понеже му бяха наблъскали главата с реклами и какви ли не други глупости. Седнахме за 2-3 часа и започнахме с изчисления на основни енергиини необходимости които ще има домакинството през цялата година и какво се оказа че всички тези които му предлагат услуги за фотоволтаици абсолютно нишо не разбират от енергиина ефективност, понеже при положение че потроши пари за такива те ще прокриват, при най-добри предположения, само по-малко от 0.2-0.3% от годишните енергиини нужди. В допълнение му обясних за топлинните акумулатори. в контекста на отопление през зимата, и той остана озадъчен че никой не му е говорил за това.
Та ако преди седем години беше направил ФЕЦ сега щеше да продаваш старите панели и да знаеш много повече.
krasias, аз няма да ги продавам направо ще ги подарявам
, даже вече имам познат на който ше ги дам. Човека е ентусиаст но не ги разбира нещата (просто няма основа за да ги разбира), та като му ги подаря, едно ще го зарадвам и друго, след време когато му направя анализ на системата ще му покажа, за да разбере, коко труд е хвърлил ( даже и без да купува панелите ) за събиране на минимално количество енергия. И че за същия този труд, при друг (солар-термален) дизайн, е могъл да събере 4-5х повече енргия.