hristo комбинацията ФВ панели + акумулираща печка се оказа НАЙ СПОЛУЧЛИВА.
Тази комбинация аз изпробвах през зимата на 2015 г., описал съм я в пост #107 от 19 февруари 2015 г.
на настоящата тема.Акумулатора на топлинна енергия в случая са огнеупорни ТУХЛИ, те тухлите имат
възможност да преминават през цикъла нагряване/изстиване ? десетки хиляди ? пъти без опасност
от дефектиране.Тук само реотанът – нагревателя може да прегори, но това е поправимо.
Отказах се от акумулиращата печка само по причина, че заема много място, сега вместо нея ползвам
масления радиатор /на снимката в дясно/.Радиаторът е "ветеран", но работи безотказно близо 50 години,
защото е "сделан в СССР" и вероятно защото е "сделан" в някой танков завод
.
hristo тезата, че панелите "прегряват" през лятото е ЗАБЛУДА.
Моят опит: 11 години наблюдавам работата на плоските панели за топла вода, които захранват Слънчевото парно.
През лятото когато сме на почивка, Слънчевото парно работи на "празен ход" т.е. не се използва топлината
от буферния съд.Температурата през деня вън надвишава 35*С. Тогава панелите и буферния съд влизат в
температурно равновесие т.е. изравняват си температурата, която достига до 95 – 96* С.
Това по никакъв начин НЕ ПОВРЕЖДА панелите, те работят нормално при 95* С.
Когато понякога спира тока през лятото, температурата на течността в панелите надвишава 110*С, а самите панели
се нагряват над 120* С.Няма повреден панел поради прегряване вече 11 години.
Панелите са плоски, производство на SUN SYSTEM – Шумен.
В темата "Слънчево парно" подробно съм описал този въпрос.
hristo същото важи и за Фото Волтаичните панели. НЯМА проблем с ФВ панели по причина ПРЕГРЯВАНЕ.
Панелите ми са монтирани на покрива и през лятото се нагряват колкото панелите за топла вода.
Ако топлината и прегряването намалят добива на ел. енергия то това е 2 – 3 % което е незабележимо.
Това съм го следил когато Диспечера ми работеше, той беше свързан с РС компютъра и аз следях за
параметрите на ДЕЦ всеки ден.Претоварвах нарочно ДЕЦ за да следя как се държат ФВ панели, акумулаторите и
Диспечера.ДЕЦ работеше БЕЗОТКАЗНО, прегряването и външната температура по никакъв начин не пречеха.
Разбира се, в началото и аз бях наплашен, че ФВ панели ще прегряват.Мислил съм за охлаждане на ФВ панели,
това което ми се струваше най просто е да ги охлаждам с ВОДА, обикновена чешмяна вода.
Мислех подобно на капковото напояване да пусна вода по керемидите, водата ще се стича под панелите,
ще се изпарява и това ще охлажда ФВ панели. НИКОГА не съм го правил, просто нямаше нужда.