Краси, проблема е в съхраняването на тази енергия и използването й когато ти трябва. Когато имаш снежна буря в продължение на 3 дена саморъчния ти панел няма да ти даде нищо, докато термопомпата ще продължи да топли. Нощно време също.
juliang, предполагам че коменара е отнесен към моя коментар, визирайки "сморъчно направения панел" а не към krasias. Така е, както казвате, снежна буря от 3-4 дена си е проблемна независимо как се отоплявате точно понеже няма слънце. Тоест сърцевината нв въпроса е не какво ще акумулирате през сенжната бурия а какво сте акумулирали
преди тя да се разбушува. Мисля че сте много добре запознат как топлинната енергията ( вибрацията на частиците, понеже точно това ни трябва при зимна буря ) се акумулира във всяка маса и колкото е по-плътна толкова повече енергия на еденица обем се акумулира в нея. Тоест за да се отопляваме, или да използваме по-малко какъвто и да е външен топлинен (външен ресурс), когато няма слънце, ние трябва да сме акумулирали тази топлинна енергия в масата на къщата
преди зимната бурия.
Посочвам пример, при мен зимния отоплителен сезон, започва 4-5 а и някога до 6 седмици, след като съседите са започнали да се отопляват ( завършва 2-3 седмици по-рано), точно понеже съм акумулирал топлина във маста на самата къща (подовете, стените, таваните) през слънчевите дни, и съм инвестирал, и още инвестирам, в ефективното и задържане в къщата. Същата логика е и отоплението през зимната буря, енергията трябва да се усвои
ефективно преди тя да дойде, а не да си мислим че може да се утопляваме със слънце през време на нейното бушуване не мислите ли?