Задължително ли е MPPT 5кв инвертора панелите да се връзват по три последователно?
sasma при Диспечер 5 кВт и МРРТ контрол панелите са по 3 бр. в група, свързани последователно.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО . . . .
Налага се, за да се съгласува входното напрежение на Диспечера с напрежението на ФВ панели.
Мисла че вх. напрежение беше около 90 V.
. . . . .
Като гледам ELPUNTO с тоя 100 кВт/ч с 8 панела (мисля че толкова бяха) пак не му достигат.
Аз съм с 400 кВт/ч месечно: около 200 кВт/ч дневна, 200 кВт/ч нощна = 400 кВт/ч колко пенела ще са ми нужни?
За сега гоня само дневната да стане на 0.
sasma аз имам монтирани 1 900 Wp мощност или 8 бр. ФВ панели.
През юни, юли и август ДЕЦ ми покрива 100% потребностите от ток, дори имам ток в излишък.
Силно слънце, дълъг летен ден, къса нощ . . .
През май и септември ДЕЦ ми покрива 90 % от потребностите на ток.
През останалите месеци предстои да разбера . . . .
sasma ти имаш разход от 400 кВт/ч. Мисля, че 12 бр. панели (около 3 kWp мощност)
ще покрият твоите 400 кВт/ч през летните месеци.
През есенно - зимния период ще ти трябват 15 или 18 бр. панели.това ще се разбере при работата на твоята ДЕЦ.
Ти можеш да започнеш с 12 бр. панели и да добавяш още ако е необходимо.Системата позволява да се
свържат до 21 бр. панели.Можеш да започнеш дори с 6 панела като начало.
Относно Диспечера, дали да бъде MPPT или PWM, мисля че това не е решаващо.
И двата вида работят добре.По важно е панелите да са ориентирани на юг, с подходящ наклон според сезона и да не са в сянка.Това ще ти гарантира висок добив на ток.Диспечерът ще свърши останалата
работа.