Поначало ускорението е изменение на скоростта по посока и/или големина...
Как се изменя "скоростта по посока" ? Обясни, че не ми става много ясно?
Може да се измени посоката на движение, но "посоката на скоростта" какво значи?
dmitarp, по тази логика, между Земята и някоя планета в другия край на галактиката (да не говорим за вселената) би следвало да има ОГРОМНО напрежение???
ЗЗЕ е верен, но в определени рамкови граници! Те се свеждат до познатите ни
пространство и време, които следва да се приемат като
константни величини. В този аспект, може да се каже, че е валиден за затворена система (в земни условия) и в частност - за отделни случаи извън нея.
ЗЗЕ не е верен в случаите, когато имаме изменение на тези величини, защото всички формули губят смисъла си...
"потенциална енергия" е фиктивно понятие - още една измишльотина на съвременната наука, за да обясни необяснимото!
Колко е потенциалната енергия на парче скала, която свободно си стои в космоса?
Отговор - различна е, в зависимост от това дали се движи и с каква скорост, дали ще срещне голям обект, дали ще падне на него или ще бъде хванато в орбита...зависи и от гравитацията на големия обект. Ако на някое твърдо тяло не действа никаква сила, единствената ни позната енергия в него би била топлинната (изключвам ядрен разпад или да се ползва за гориво).
"Потенциална енергия" е понятие, което следва да се разглежда само и единствено в условията на гравитационно поле!
caduceus, дай някакъв материал на БГ или поне на руски?
Аз като не говоря английски как да прочета нещо, че и да го разбера? Да не мислиш, че ми е лесно?