Юлиане, за първи път да си изложиш разбираемо тезата
Уважавам лигвистичната ти ерудираност, но стига човек да се изрази правилно на собствения си език.
За неразбралите да повторя:
1. Енергията необходима да се проявят двете сили се акумулира при създаването на магнитното поле. Тя си стои там, и можеш да си я прибереш при "сгъването" на полето (затова и слагат обратните диоди, щот иначе стават кофти истории с контакторите или транзисторите управляващи тока в намотката, когато тя се изключва). За не знам кой път да повторя - за да има сила, трябва да ПРИСЪСТВА енергия, а не да се ИЗРАЗХОДВА/КОНСУМИРА.
Значи твърдиш, че при равновесие на сили има енергия, но тя не се изразходва? Разбрах те, въпреки, че не съм съгласен. Когато твърдо тяло "стои" на твърда повърхност, през него постоянно преминава енергията на гравитацията! Противодейства и силата на вътрешномолекулните връзки. И за двете сили има разход на енергии.
Материята постоянно смуче етерна енергия, за да съществува, тази концепция ти не я приемаш и твърдиш, че материята си съществува "по инерция"!
Гравитационната енергия постоянно преминава през телата, ти и това не разбираш (или поне го отричаш).
Това, че понякога не отчитаме движение или деформация на телата, ни създава погрешното впечатление, че разход няма!
В същност,
задвижване или деформация има, когато едната сила надделее над другата -
неравновесие, това не значи, че енергията си е "дремела", почивайки си до този момент, тя не спира да се движи!
Според мен допускаш базовата грешка да смяташ, че енергията може да бъде статична!
...ако един топуз СТОИ на масата неговата потенциална енергия ПРИСЪСТВА и ПОРАЖДА сила в краката на масата. Това не прави топуза по-лек нито той отива на по-ниско място. Когато топуза почне да пада, тогава неговата потенциална енергия се ИЗРАЗХОДВА, намалява за сметка на кинетичната му такава.
Такова животно като "потенциална енергия" не съществува, това е фикция! Енергията, която наричаш потенциална е гравитационна, ако спре гравитацията - енергия няма да има. Ако се усили гравитацията, ще нарасне "потенциалната" енергия, нали? Но тялото няма собствена акумулирана енергия от това!
Не можеш да твърдиш, че издигнато тяло на 1000 метра "натрупва" енергия, понеже би трябвало направо да започне да пари, нали?
Т.е. ако "заредиш" едно тяло с "потенциална енергия" като го изведеш в космоса, там не можеш да я ползваш тази "енергия", щото я НЯМА!
Представи си горски поток, водата е гравитационната енергия, която тече. Колкото по-плътно тяло (с по-малко дупки) поставиш на пътя му (плътност - площ се съотнася към тегло - маса в примера), толкова повече енергия ще се изразходи за по-голяма сила (налягане). Силата е нещо като налягане на енергията върху единица материя. Ако сложиш решетка от фина мрежа и с големи дупки, силата ще е по-малка, защото по-малко енергия взаимодейства с материя, останалата енергия си преминава свободно през дупките.
Удивително е как училищната физика нарича осигуряването на повече време за падане (повече време да действа енергията без съществено съпротивление), което представлява издигането на тяло - "натрупване на енергия" ?
Но...като цяло те разбрах, де! Но...докато отричаш основни и вече отдавна известни неща, докато не приемаш някои концепции, смятам, че е безсмислено да спорим по този въпрос!
Не ме провокирай и аз ще ти отвърна със същото, става ли?