Уважаеми mi68, не бих искал да влизам в конфликт, но смятам че вие изопачавате идеята и смисъла заложен в принципа на Капанадзе с примерите ви с тези ваши надлъжни вълни, комбинации от отворена и затворена система, тесла трансформатори и други несъответствия тъй-като как бихте обяснили адекватно в противен случай големия ток протичащ през товара и съответно към заземителния проводник?. Както споменах Тариел Капанадзе използва два метода в своите устройства, първият е динамично снемане на енергията от резонансен кръг или по затворена система (лично на мен Тариел Капанадзе ми го потвърди това), и вторият чрез отворена система посредством еднопроводно свързване към земя, на този принцип функционира установката от видеото с 1киловат посочено в един от линковете които съм дал. Бих искал още веднъж да стане ясно, че в устройствата на Капанадзе няма биене на честоти, надлъжни вълни и незнам си какви глупости и дивотии, а истината е че енергията идва от резонанса и за да се даде възможност на тази енергия да се прояви в нашето ежедневие то трябва да се организира система от отворен вид, или с други думи товара трябва да е свързан в отворена верига посредством земя, а варианти на тая тема има, дали ще е чрез капацитивен метод или някакъв друг, важното е да се спази това условие, а именно системата или изходната верига да е отворена.
p.s. а, и ония схеми дето съм ги посочил там със синусовата модулация и еднопроводното свързване на лампата към резонансния контур, исках да посоча, че при тях мрежовото напрежение идва от инвертор а не от мрежата, все пак има същественна разлика, при инвертора няма определена фаза!, а и той е отделен източник, знаете как е.