@
П.П. Между другото за кой район около София даваш данни? С колегата MZK обсъждахме че при него не е изгодно да се поставят слънчеви колектори защото слънцето през зимата изгрява около 10,30 часа и залязва около 14,30 часа поради особенности на релефа. На друг колега от Нови Хан, който обича да гледа в слънцето при изгрев и залез се оказа че слънцето изгрява през декември в 7,53 часа и залязва 16,10ч. Огледах му релефа от слънчевия калкулатор, за да не се окаже че слънцето се показва при него във време когато може да си изгори ретината.
GTV Соларът и къщата където живея е в Банкя, равнинната и част. Имотът ми е много близо до извора и фабриката за бутилирани на минералната вода
БАНКЯ Теренът е равнинен, няма дървета и високи сгради около мен, за сега.
Относно теренът на
MZK , не е беда, че слънцето изгрява в 10:30 часа през зимата.
Все едно през зимните месеци декември, януари и февруари около София има малко слънце, той
няма да изгуби много, дори ако слънцето го огрява в 8:00 и се скрива в 16:00, през малкото слънчеви зимни дни,
MZK ще има малък енергиен добив.
По важно е как го огрява слънцето през останалите 9 месеца март, април . . . . . октомври и
ноември. Ако има достатъчно слънцегреене, тогава има смисъл да си постави колектори, топлинни или фотоволтаици.
Соларът е работил в режим - слънчево парно 947 часа. Искам да кажа, че през 2013 г. общо
947 часа слънчевото парно е вкарвало топлина вкъщата. Има дни в които Сл. парно е работило
12 часа, има дни в които е работило 1 час. Няма да е коректно ако дам работата на Солара в режим Сл. парно в дни. Най-ясно ще стане ако пусна таблица за работата на Солара по дни и часове, месец за месец. Данните са много, ще ми трябва време да подготвя тези таблици.
Мога да ги направя, ако има интерес и таблиците ще се ползват практически от бъдещи потребители на Солари. Оставям това за преценка на Администраторите.
Аз нямам поглед за посетителите на постовете, времето на престой и т.н.