Още веднъж ще ти го кажа - имаш мислене от соц-а.
Защо не се сърдиш че не правят долни гащи, които издържат 20 години? Тия гадове от текстилната промишленост що не правят кевларени гащи, мама им стара, ами се късат и гащите и потниците за 2-3 години?
Как па никой не се сети да направи мнгоразова тоалетна хартия? Това не е ли заговор? Преди 5 века хората са си бързали задниците с копринени кърпички, които след това са се перяли. А сега ни карат насила да купуваме тая скъпа тоалетна хартия.
Не можеш да схванеш че автомобила е същия консуматив. На производителя му е ясно, че първоначалното "УАУ" от новата кола трае няколко години, след това човек иска нещо друго, различно. Няма никакъв смисъл да правиш кола, която издържа 20 години, защото купувача така или иначе ще я смени.
Аз имам поне 10 телефона в чекмеджето, които са абсолютно работещи. Но вече са стари. Не че не мога да говоря по тях, но камерата вече не е с това качество, паметта не ми е достатъчна, и ме дразни това че не реагират достатъчно бързо. Затова и си купувам по-нов модел, а не защото съм ги счупил.
Имало някакви недомислици в конструкцията на даден автомобил. Ами има, има ги и в Жигулата, има ги и в Бугати, има ги и в БМВ. Е тия дни нещо спираха тока, и пералнята ми де е натъпкана с екстри нещо се ошашка. Да, ако беше старата Перла с контакторите и с механичния програматор вероятно нямаше да се ошашка. Ама старата Перла постоянно късаше по-деликатните дрехи, харчеше 50% повече вода и 20% повече ток, а тази не го прави. Новата ми праща съобщение на телефона, че е приключила прането, или ми разрешава да избера най-удачната програма за изпиране на определено пране, за което няма програма. Сама си претегля колко пране съм сложил и си подбира необходимото количество прах и вода което да сипе, както и колко време да джурка прането. 2 ризи ги изпира за 1/2 час, но 4 чаршафа на същата програма - 2 часа.
Да, - скъпа е. Да, капризна е. Но ми върши по-добра работа.
За ментетата - това не е проблем на производителя на автомобилите. Ти кат си купиш ментак водка от клек шоп-а това вина на Смирнофф ли е, или на байчото де разлива ментака в бутилки в некакъв гараж?
Вдлъбнатината в буталата не е "обезопасяване" а опит да се повиши степента на сгъстяване и да се увеличат още малко оборотите въпреки че клапаните не са затворени. И това пречи изключително много на работата на двигателя, а за съвременните двигатели е напаво неприложимо. Там са такива сметки за аеродинамиката на сместа в цилиндъра, че свят ще ти се извие. Не е просто да натикаш някаква смес в цилиндира как и да е и да я запалиш. Моделира се поведението на сместа така, че да се получи богата смес точно там, където е свещта, а в останалата част от цилиндъра дори може да няма никакво гориво. Това ти спестява немалко количество гориво при работа на малко натоварване, като се запазва стабилната работа на двигателя без прекъсване и невъзпламеняване.
... В интернет един е снимал фактура - 2700 евро за смяна на верига, може да се намери същата верига за 70 евро, но дали ще работи с нея или ще натроши обтегача и успокоителя ?
Колко да струва смяната на тази верига, би ли ми казал:
И имай предвид, че това е снимка на двигателя отзад, откъм скоростната кутия. За да смениш тази верига, единствения начин е да извадиш двигателя от коша. И при този ремонт нека да не забравяме, че не се сменя само веригата. Да не забравяме също така, че на тази снимка се вижда не една, а точно ЧЕТИРИ вериги. Всякака със собствен обтегач, със собствени успокоители. Отделно са всички ганитури които трябва да се подменят за да се сглоби двигателя обратно.
Когато сменях веригата на Опела в инструкцията на производителя изрично пише, че се сменят и зъбните колела на разпределителните и коляновия вал, обтегача и успокоителя. Заедно с водната помпа и труда смяната ми струваше точно 1 000 лева. На кирлив Опел с мотор 1.4 литра... ето това е комплекта "минимум":
Освен това на снимката се сменя и семерингата де държи маслото в картера и една шайба, на която тая семеригна се трие. Поне това са измислили германците, и не се налага да се шлайфа коляновия вал в мястото, където семерингата се трие и почти винаги там спира да уплътнява почва да съзли масло.
П.С. Ето така изглежда двигател без верига или ремък. Мисля сам разбираш защо почти никой не го прави по този начин, не че е невъзможно:
Ами... защото НИЩО не решаваш с това - пак ще се наложи ремонт на някой лагер на всичките тия зъбни колела. За шума от цялата тая вакханалия от зъби не ща да говоря, както и за чисто механичните загуби във всяка една предавка. За цената па няма да отварям дума... нито за смазването на всяко едно зъбно колело...