Автор Тема: Може ли електричество да се генерира от въртенето на Земята ?  (Прочетена 19569 пъти)

Активен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 489
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
Примерът ти е съвсем различен при твойте примери имаш аксиално придвижване на магнита към метала или вътре в тръбата пак е аксиално докато тук имаш въртящ се диск. Като приложиш правилото на дясната ръка ще видиш какъв е ефекта в двата случая, и че са напълно различни.

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 295
Въобще не е различен пример, същото си е. Но спирам коментарите, ако не ми вярваш пробвай сам. Със писане не става.

Активен Радико

• Много Напреднал
Въобще не е различен пример, същото си е. Но спирам коментарите, ако не ми вярваш пробвай сам. Със писане не става.
ами аз вече съм го пробвал бе  Краси. Точно така става както ти го обяснявам.

Неактивен Bat_Vanko

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 394
krasias и Радико, не центробежните сили избутват електроните а градиента на магнитното поле. Не мога да си представя как толкова слаба ротация може да предизвика центробежно изхвърляне на електроните (под слаба разбирам скорости далеч от релавистичните). Градиента е насочен от центъра към периферията - където е най малък. По цялата площ на диска е еднакъв и насочен в една посока. Ако в една зона (по скоро сектор от диска) е премахнат магнита и там няма никакво поле то тази зона ще се явява онова късо съединение, което ще шунтира двата електрода. В стандартните генератори постоянно проводника преминава през градиент на силовите линии - ту към сгъстяване ту към разреждане. И така се получава знако променлива индукция. А тука градиента е постоянен и насочен само навън затова и се получава само постоянен ток.

Активен Радико

• Много Напреднал
Бат Ванко относно действието на центробежните сили имам в предвид само тогава когато правих аз експеримента с липса на магнит. Когато присъства магнитно поле ясно е, че неговото действие е много по силно от това на центробежните сили. Освен това вече споменах и, че не съм напълно убеден, че в цялата работа ням участие при моя експеримент и земното магнитно поле.  Тогава Юлиян се изказа, че можело да е влияние от електродвигателя който въртеше диска, но той беше променливотоков а тока през диска беше прав. В моя случай говоря за скорост на въртене от 11000 оборота в минута.

Неактивен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • Публикации: 2 186
  • e^(π*ι)+1=0
А парадокса е в това, че когато диска и магнита индуктиращ напрежението в диска се въртят едновременно индукцията  в диска продължава въпреки, че няма относително преместване между тях.
Отново казвам няма парадокс. Просто винаги относителното двиение, което индуцира електродвижеща сила,  е между диска и магнитното поле а не между диска и магнита.

Въпроса който трябва да се разглежда е точно в това дали магнитното поле се върти с магнита или не, като вие (както и много други хора) автоматично приемате че магнитното поле се върти с магнита. Точно и затова, когато се приеме че магнитното поле се върти с магнита експеримента се вижда "парадоксален", но когато се осъзнае че въртенето на магнита не върти магнитното поле, тоест когато магнита се върти магнитното поле е "стационарно" или от друга гледна точна, магнитното поле вигнаги е стационарно (тоест то не се връти), тогава въртенето на диска е единственото движение (независимо дали магнита се върти или не) което трябва да показва индуциране на електродвижеща сила. Точно това показва и експеримента който ви посочих на първата траница Радико, и за който си мислихте че ви "подхлъзвам" по някаквъ начин.

Активен Радико

• Много Напреднал
epwpixieq-1 Това което сте написали на мен ми е абсолютно ясно. Дори повече. Само, че явно въобще не вниквате в това което пише другия а коментирате собствената си интерпретация на написаното от другия. Вече ви написах, че пардокс няма, просто така е възприето да се нарича. След като е възприето така така ще го наричам споменал съм че не е така и толкова. Аз не съм Донкихот  който се бори да променя наложили се вече изрази. Тази донкихотщина ви пречи да се съсредоточите въвху същността на нещата. Ако искате да дискутирате с мен СЪЩНОСТТА може  не и това в какви думи са облечени нещата. Елегантният и правилен изказ го дискутирайте с някой друг. Това явление аз ще продължа да го наричам парадокс  както и ще продължа да измервам в киловати а не в джаули.  Който не му харесва да не дискутира с мен. Аз винаги съм бил ПРОСТАК  и такъв ще си остана до края на живота си.

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
Отново казвам няма парадокс. Просто винаги относителното двиение, което индуцира електродвижеща сила,  е между диска и магнитното поле а не между диска и магнита.
Браво Пикси, това твойте хора с документа въобще не са авторитети, тия направо са факири. Е аз познавам много такива факири в тубата е пълно с тях. Взима оня факир един постоянен магнит, взима парче проводник, прави няколко навивки около самия магнит и почва да вади киловати. Даже и не се мъчат да въртят магнита.

Неактивен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • Публикации: 2 186
  • e^(π*ι)+1=0
@Bat_Vanko, предполагам че може да изясним някой (според мен) важни части от добрите ви коментари:
И вторият принцип е: градиента на магнитното поле. Тука нямам предвид градиента като интензитет а като насоченост на силовите линии. В един магнит с формата на диск с отвор в средата, много повече силови линии са насочени към външната пероферия от колкото към вътрешната.
и
Градиента е насочен от центъра към периферията - където е най малък.
Предполагам че тук като говорите за "градиент на магнитното поле" имате в предвид ∇B (https://en.wikipedia.org/wiki/Gradient). Понеже ∇ сам по себе си е диференциална векторна функция (дваща възможност да си представим "движение" или концентрация на поле) във случая когато казвате "градиента като интензитет" предполагам че имате в предвид ремевото му диференциране (което е 0, тоест то е константно във времето).  Когато казвате "насоченост на силовите линии" предполагам че имате в предвид че ∇B се диференциира на база на координатното пространство. Моля потвърдете дали правилно съм разбрал. 

При положение че съм осмислил правилно вашия коментар тогава това становище ми се вижда някак несъвпадащо с идеята " повече силови линии са насочени към външната пероферия от колкото към вътрешната". Можеби под насочени имате предвид наситени в определен (Δx,Δy,Δz) обем. Но при положение че е така, то тогава наситенността трябва да е обратно повече наситеност към вътрешния отвор на магнита и по-млака към външния периметър.
Подобно нещо става със слънчевият вятър - слънцето вече го е изхвърлило от себе си, сега той се улавя от силовата линия на земното магнитно поле.
Много правилно посочено, това е и една от двете причини ( дугата е тънкия въздушен слой ) над определена географска ширина да сме свидетели на така наречените северни сияния. Между другото това е принципа, много елементарно изразено, с който атома, чрез електроните, взаимодейства със електромагнитнте вълни от слънцето http://amasci.com/tesla/dipole1.html
За да има вихрови токове трябва да има изменение на интензитета на полето, при това с колкото по висока честота толкова по силни са вихровите токове.
Абсолютно правилно, при високи δB/δt (представяме си ги като рязко обръщане на магнитното поле) се проявявят вихровите токове които рязко се обръщат (завъртат) от едната към обратната посока. Интересно е защо точно става така и тук може да си помислим да направим сравнение със флуидната динамика и какво се получава когато при (да си представим) една вана пълна с вода, си потопим ръката (или друго тяло с определена хоризонтална площ) и започнем да я движим рязко нагоре надолу. Във ваната се получават флуидни турболенции и вихри, в зависимост от честотат на движение на ръката ( или тялото ).   

Неактивен Bat_Vanko

• Много Напреднал
Пикси като казвам "насоченост" има предвид точно насоченост а не наситеност. Затова и споменах движението на частиците слънчев вятър по посока на силовите линии. На картинката можеш да видиш един дисков магнит радиално намагнитен. В централният отвор можеш да видиш че силовите линии са концентрирани но много деформирани в аксиално направление. Докато в периферията са силно издължени (изтеглени) в радиална посока. Ако се докаже че наистина принципа на работа е този, то има много начини да се достигнат оптимални (максимални) резултати чрез конструкция. А тези резилтати са: максимално напрежение от 10 V и максимален ток няколко хиляди ампера. Тези конструктивни цели аз ги виждам така:
1. Медният диск да започва от средата на магнита - където полето е най силно и силовите линии започват да се изкривяват;
2. Използването на силни магнити (може и секторни) - очаквам това да увеличчи напрежението от една страна и от друга избивайки повече електрони - тока;
3. Използвзнето на магнити с модифицирано поле - не перпендикулярно на диска а с наклон под 45 гр към периферията;
4. Много четкова схема на разтоварване на тока - 8, 10, 12 и повече четки;
5. Увеличаване на оборотите - избиване на повече електрони

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
Ако се докаже че наистина принципа на работа е този, то има много начини да се достигнат оптимални (максимални) резултати чрез конструкция. А тези резилтати са: максимално напрежение от 10 V и максимален ток няколко хиляди ампера. Тези конструктивни цели аз ги виждам така:
1. Медният диск да започва от средата на магнита - където полето е най силно и силовите линии започват да се изкривяват;
2. Използването на силни магнити (може и секторни) - очаквам това да увеличчи напрежението от една страна и от друга избивайки повече електрони - тока;
3. Използвзнето на магнити с модифицирано поле - не перпендикулярно на диска а с наклон под 45 гр към периферията;
4. Много четкова схема на разтоварване на тока - 8, 10, 12 и повече четки;
5. Увеличаване на оборотите - избиване на повече електрони
Аааа, има и много по добър начин. Взимаш секторен магнит и вместо диск слагаш намотки и си вадиш колкото си искаш напрежение и ток. Само си връткаш магнита с намотките, няма ленц, направо чисто СЕ. Пълно щастие.

Неактивен Bat_Vanko

• Много Напреднал
Аааа, има и много по добър начин. Взимаш секторен магнит и вместо диск слагаш намотки и си вадиш колкото си искаш напрежение и ток. Само си връткаш магнита с намотките, няма ленц, направо чисто СЕ. Пълно щастие.
И що си мълча до сега! А ние сума пари потрошихме да се занимаваме с глупости.

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
Ем, щото Пикси чак сега показа "тежкия документ".

Активен Радико

• Много Напреднал
И тази тема заминава като гледам в трета глуха. Ама както и да е.  Парадокса не бил парадикс. Абе въобще такива животни няма дето си е въобразявал Фарадей.  Електрически ток се индуктира в проводник в два случая. Или когато се променя интензитета на магнитното поле в което пребивава проводника. Или когато проводника пътува през това поле "напречно"  обаче когато магнита "създаващ" полето пътува покрай проводника във него нищо не се индуктира???
Този факт доказва, че  твърдението за създаване на магнитно поле от някакви миниатюрни диполи и че от всяко диполче излиза по една паяжинка наречена силова линия  въобще не издържат на критика несъстоятелни са и в същност точно това твърдение е парадоксът. Или по точно казано погрешно е. А и да беше само това. Факта, че магнитното поле не реагира от преместването на магнита ни отвежда към противоречиви размишления относно относителността на теорията за относителността.
"Дано не стана прекалено сложно"
Обаче коя е тази отправна система спрямо която  полето не се движи поради което проводника се движи спрямо тази отправна система и се получава индукция като се вземат предвид всички движения които ние заедно с масата на експериментатора и заедно с постановката извършваме в космоса и се получава една много глупава относителна теория дето не може абсолютно нищо да обясни.

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
Е тука в тоя сайт има сериозна нужда да се направи една тема с видеоклипове в които да се демонстрират елементарни взаимодействия от електромагнетизма и електромагнитната индукция. Щото както много добре виждам повечето от коментиращите са сериозно много зле по тия уж елементарни теми. Явно едно нещо не го ли научи човек навреме, тоест не е слушал в час и не си е учил уроците, май впоследствие способността за учене при някой индивиди изчезва. Резултатите са отчайващи.